Hlavní obsah

Arméni navrhli pro vora v zakoně vydávací vazbu, Česko o něj ale nežádá

Právo, Radim Vaculík, Michael Švec

Arménská generální prokuratura v pátek požádala tamní soud o vydávací vazbu pro údajného vora v zakoně Andranika Soghojana, kterého zadržela policie ve čtvrtek v metropoli Jerevan prý na základě žádosti ČR. Právu to v pátek řekla mluvčí prokuratury Kristina Melkonjanová s tím, že soud by měl rozhodnout v nejbližších hodinách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policista odemyká pouta Andraniku Soghojanovi

Článek

České ministerstvo spravedlnosti přitom ale v pátek Právu tvrdilo, že o Soghojanovo zadržení kvůli možnému vydání do České republiky nežádalo. Důvodem je podle mluvčí resortu Kateřiny Hrochové skutečnost, že Arménie své občany do cizích zemí nevydává. [celá zpráva]

„Arménské ministerstvo spravedlnosti nám řeklo, že ho (Soghojana) nevydají vzhledem k tomu, že mezi oběma zeměmi neexistuje smlouva o vydávání hledaných osob, a že to je jejich občan,“ uvedla Hrochová.

Soghojan dostal v ČR pravomocně výjimečný trest 22 let za objednání vraždy svého krajana. A protože nenastoupil 1. září trest, vydal na něj pražský městský soud evropský zatykač. Ten ale platí jen v členských zemích EU, tedy nikoli v Arménii.

Proč ho vlastně zadrželi?

Právo se proto snažilo zjistit, na čí popud arménská policie Soghojana v jeho vlasti zatkla. „Nevíme, jestli i přesto, že se na něj eurozatykač nevztahuje, se tím třeba řídili,“ netušila mluvčí Hrochová.

„Byl zadržen na základě pátrání Interpolu,“ řekla Právu Melkonjanová. Následně potvrdila, že pátrání bylo vyhlášeno na základě české žádosti.

„Na základě tohoto pátrání byl včera (ve čtvrtek) identifikován a zadržen a dnes (v pátek) jsme soudu předložili žádost, aby na něj uvalil vydávací vazbu,“ vysvětlila v pátek mluvčí.

Zda existuje možnost, aby byl Soghojan vydán do Česka, Melkonjanová hodnotit nechtěla. Takže ani teď není jasné, jak dlouho a zda vůbec bude Soghojan v Arménii za mřížemi, když o něj Češi podle českého ministerstva nepožádali.

Padla však i varianta, že by si tresty odpykal ve své vlasti. Arménská justice totiž nemůže z ČR převzít pravomocný rozsudek pražského městského soudu, který mu 22 let uložil.

„Sdělili nám, že není možnost vykonat rozsudek českého soudu u nich, protože to neumožňuje jejich vnitřní právní úprava a zákony bez smluvního podkladu,“ upřesnila Hrochová.

Musí ho zatknout jinde

Ve hře jsou tak podle ní už jen dvě varianty. Buď Soghojan odejde z Arménie a zadrží ho jinde, nebo česká justice předá do Jerevanu všechny trestní spisy jeho případu a jeho kauza by tam musela začít od samého počátku.

Tamní policejní a justiční orgány by Soghojana musely znovu obvinit, vést trestní řízení i dokazování, obžalovat ho a následně by opět běželo hlavní líčení. Jenže o takový postup by musel požádat pražský městský soud, který to zatím neučinil i proto, že spis Soghojanova případu nyní leží u českého Nejvyššího soudu, kam potrestaný muž a jeho čtyři komplici podali dovolání.

Městský soud nicméně podle Hrochové alespoň v pátek vydal mezinárodní zatykač, který platí i mimo EU. „Náš soud vydal žádost o vyžádání odsouzeného Soghojana z ciziny a dnes ji předal ministerstvu spravedlnosti. Další kroky budeme dělat ve spolupráci s ministerstvem,“ řekla k tomu v pátek Právu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Podle Hrochové se fakticky jedná o zmíněný mezinárodní zatykač, na jehož základě vyhlásí česká policie po Soghojanovi oficiálně pátrání po celém světě. A pokud by se dostal z rodné země do jiného státu, může znovu skončit v poutech.

„Pak je ale znovu otázka vydání podle toho, v jaké zemi by byl zadržen,“ uzavřela takřka začarovaný kruh Hrochová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám