Hlavní obsah

Za otravu ženy a jejího otce metanolem dostali podmínku

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nižší tresty rozdal v pátek Krajský soud v Ostravě šestici obžalovaných, kteří se podíleli na výrobě a distribuci pančovaného alkoholu s jedovatým metanolem. Po jeho požití v září 2012 zemřela v Komorní Lhotce na Frýdecko-Místecku osmadvacetiletá žena, její šedesátiletý otec oslepl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Stanislav Bažanowski, Marcela Bažanowská a Daniel Koma

Článek

Alkohol míchal ve svém domě v Českém Těšíně Stanislav Bažanowski. Spolu s ním byla před soudem také jeho manželka Marcela, ta pomáhala s výrobou. Lepila etikety na lahve pančovaného alkoholu. Před soudem stanuli také další čtyři muži: Daniel Koma, otec a syn Leo a Pavel Paškovi a Libor Olšar. Ti se podíleli na dodávkách lihu, skladování i distribuci závadného alkoholu.

Okresní soud ve Frýdku-Místku letos v únoru poslal pětici mužů za mříže. Nejvyšší trest dostal Bažanowski, měl si odsedět pět let. Jeho žena tehdy vyvázla s podmínkou. Proti výši trestu se však všichni odvolali, a tak ve čtvrtek rozhodoval krajský soud v odvolacím řízení. A ten udělil celé šestici podmínku.

Mají doplatit 800 tisíc na dani

Bažanowští navíc musí zaplatit 66 tisíc korun zdravotní pojišťovně a 46 tisíc korun bratrovi mrtvé ženy. Koma má jako peněžitý trest zaplatit 60 tisíc, Leo Paško 50 tisíc, Pavel Paško 100 tisíc a Olšar 80 tisíc korun. Pětice mužů bude muset navíc zaplatit i daňový nedoplatek, který podle soudkyně Renaty Prausové činí nejméně 798 tisíc korun.

V případě Bažanowských posuzoval okresní soud jejich jednání jako úmyslné, senát krajského soudu s tím však nesouhlasil, považuje ho za nedbalostní delikt.

Foto: Pavel Karban, Právo

Pavel Paško, Leo Paško a Libor Olšar

„Krajský soud došel k závěru, že tresty, jak byly vyměřeny okresním soudem, nemají oporu pro ty závěry o nutnosti uložení nepodmíněného trestu. Zejména pokud vezmeme v potaz změnu, ke které došlo v rámci tohoto řízení,“ zdůvodnila snížení trestu soudkyně Prausová.

Dodala, že soud zohlednil i skutečnosti, které v odvolacím řízení zazněly, a také tvrzení obžalovaných, že si uvědomují nesprávnost svého konání i fakt, že někteří z nich už část daňového nedoplatku uhradili.

Bývalý elektromechanik Bažanowski, který začal doma míchat a upravovat alkohol kvůli dluhům, do nichž se dostal v souvislosti se svou předchozí živností, se po verdiktu soudu rozplakal. Komentovat rozsudek ale odmítl. Stejně tak i jeho manželka. Zato Komu podmínka rozčarovala. „Za to, že jsem nic neudělal a on mě do toho namočil, tak je to neúměrné,“ řekl s tím, že dovolání však podávat nebude. Podobně se s největší pravděpodobností zachová i Leo Paško, který mluvil také za syna Pavla. „Jsme rádi, že to aspoň takhle dopadlo,“ podotkl.

Státní zástupce Marián Mácha s rozsudkem spokojen nebyl. „Rozhodnutí krajského soudu neodpovídá v žádném případě našemu odvolání. Mám za to, že soud jiným způsobem než obžaloba vyhodnotil samotné skutky, s čímž rovněž nesouhlasím,“ uvedl. Počká na písemné vyhotovení rozhodnutí a bude zvažovat podání dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám