Hlavní obsah

Za půl miliónu si měl objednat vraždu podnikatele

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Krajský soud v Liberci začal rozplétat případ třiatřicetiletého Lukáše Havlíčka z Liberce, který si měl podle obžaloby za půl miliónu korun objednat vraždu Petra Skály, tehdejšího majitele personální agentury H Personal. K vraždě nedošlo, při úterním zahájení hlavního líčení zaznělo, že muž údajně najatý na vraždu místo násilného činu svůj úkol Skálovi prozradil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lukáš Havlíček u libereckého soudu

Článek

Muž najatý na vraždu i Skála se obrátili na policii, která Havlíčka sledovala a po předání peněz zatkla. Obžalovanému hrozí až 20 let nebo výjimečný trest.

Havlíček zmiňovanou personální agenturu zakládal v roce 2007, ale kvůli finančním potížím jí před dvěma lety převedl na Skálu, který pro společnost získal zakázky v automobilovém průmyslu a přinesl kapitál ve výši 3,5 miliónu korun.

Věděl jsem, že si nebudou povídat u kávy
Obžalovaný Lukáš Havlíček

Havlíček i nadále ve firmě zůstal jednatelem, ale na rozdíl od Skály nemohl disponovat firemními penězi. Havlíček se před soudem hájil právě tím, že Skála proti jeho vůli vybíral z účtu firmy enormně vysoké částky.

Chtěl tomu zabránit, aby se firma nedostala do finančních problémů. Najatý muž neměl podle jeho slov vraždit, ale pouze Skálovi domluvit. „Věděl jsem, že si nebudou povídat u kávy,“ popsal Havlíček charakter objednané služby.

Neupřesnil, jak měla domluva vypadat. „Odmítám, že jsem chtěl zavraždit pana Skálu. Není ani technicky možné, abych získal zpět majetek firmy,“ zavrhl Havlíček verzi obžaloby.

Na zastrašení potřeboval někoho silnějšího

Na otázku krajské státní zástupkyně Petry Žílové, jestli je 500 tisíc korun adekvátní částka na domluvu, Havlíček odpověděl, že finanční obnos byl na hranici jeho možností.

„Je to vysoká částka, ale na firmě mi záleželo,“ reagoval obžalovaný, podle kterého Skála sloužil u cizinecké legie, znal bojové techniky, proto potřeboval na zastrašení sehnat někoho silnějšího. Před soudem v úterý také zaznělo, že Skála, byl potrestán devíti lety za ublížení na zdraví s následkem smrti.

Havlíček, který je v podmínce za padělání veřejné listiny, musel kvůli dřívější insolvenci splatit více než milión korun. Obžalován je i z nedovoleného ozbrojování. Našly se u něj totiž dvě funkční pistole a samopal s tlumičem i náboje. Zbrojní průkaz se mu nepodařilo získat, neuspěl u zkoušek. Zbraně prý sbíral, protože si chtěl v budoucnu vybudovat střelnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám