Hlavní obsah

Strana zelených musí bývalému textaři Katapultu zaplatit půl miliónu

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Za nedovolené užití sloganu „A co děti? Mají si kde hrát?” ve své předvolební kampani v roce 2010 musí Strana zelených zaplatit 500 tisíc korun bývalému textaři skupiny Katapult Ladislavu Vostárkovi. Strana se má také textaři v médiích omluvit, rozhodl ve středu pražský městský soud.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Bývalý textař hudební skupiny Katapult Ladislav Vostárek

Článek

„S rozsudkem jsem spokojený, o peníze se rozdělím s nějakou nadací,“ řekl po skončení jednání Vostárek.

„Je smutné, že politická strana neví, co má na svých internetových stránkách,“ prohlásila soudkyně Lobotková ke svému rozhodnutí. Strana zelených totiž ani po čtyřech letech nestáhla slogan ze svých stránek, a to ani po Vostárkově upozornění. Lobotková také zdůraznila, že se nejedná o satisfakci, ale o odměnu autorovi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Já bych to Bursíkovi nedovolil ani za deset miliónů
textař Ladislav Vostárek

Zelení se bránili tím, že slogan dávno zlidověl a také jej hojně využívala řada jiných subjektů v různých případech. Zelení slogan použili v kampani pouze v ústeckém kraji.

„Při vší úctě k žalobci, není veřejnosti znám jako autor textu. Pokud si mohla veřejnost se sloganem někoho spojit, pak by to byla skupina Katapult a (zpěvák) Olda Říha,“ uvedla Strana zelených ve svém závěrečném návrhu. Slogan podle nich také nebyl užit ke komerčním účelům, pouze na podporu programu na ochranu životního prostředí.

„Výrok paní soudkyně nás překvapil. My jsme uznali, že bylo nějakým způsobem zasaženo do práv pana Vostárka. Během jednání jsme mu navrhovali někde kolem 75 tisíc korun a osobní omluvu na našich stránkách. S rozsudkem se neztotožňujeme, respektujeme však rozhodnutí soudu,“ sdělil Novinkám místopředseda strany Tomáš Průša. Dodal, že si počkají na písemné odůvodnění rozsudku a pravděpodobně se vůči němu odvolají.

Vostárek: Poškodili mi pověst

„Abych se přiznal, já bych to Bursíkovi (bývalému předsedovi Strany zelených, pozn. red.) nedovolil ani za deset miliónů. Mně jde o to, aby si politici uvědomili, že nemůžou všechno,“ uvedl Vostárek.

Bývalý textař skupiny Katapult Ladislav Vostárek zažaloval zelené za to, že použili slogan ve své předvolební kampani v roce 2010. Ponurá otázka budoucnosti je částí hitu Katapultu „Až” z roku 1979, ke kterému právě Vostárek napsal text, hudbu dodal frontman skupiny Olda Říha.

Vostárek, který pracuje jako právník, tvrdí, že mu použití sloganu v kampani poškodilo pověst. Zastupuje totiž klienty z oblasti průmyslu, tedy opačnou zájmovou skupinu než ekology.

„Nikdo mi nevěřil, že to pro zelené nedělám za peníze,” prohlásil Vostárek.

Reklama

Výběr článků

Načítám