Hlavní obsah

Soud zpřísnil tresty za tragický zorbing

Právo, Aleš Honus

Kauzu tragického školního výletu, při kterém v roce 2009 při adrenalinové atrakci zvané zorbing zahynul nedaleko Třince učitel a vážně se zranil jeho žák, definitivně uzavřel Krajský soud v Ostravě. Na základě odvolání státního zástupce zpřísnil podmíněné tresty dvěma instruktorům vyměřené okresním soudem.

Foto: Aleš Honus, Právo

Provozovatelé zorbingu smrti Roman Cymorek (vlevo) a Jaroslav Šlehofer vyvázli s podmínkou.

Článek

Muži původně dostali roční podmínku, soud jim trest zpřísnil na 20 měsíců. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat.

Soudy se případem, který se ve své době dostal na první strany všech deníků, zabývaly dlouhé čtyři roky. Okresní soud ve Frýdku-Místku nejprve potrestal podnikatele Jaroslava Šlehofera a Romana Cymorka, kteří nebezpečný zorbing provozovali, roční podmínkou se zkušební dobou na dva roky. Odvolací soud pak kauzu vrátil k novému projednání a také druhý rozsudek okresního soudu byl stejný.

Musí odškodnit pozůstalé

Odvolací krajský soud ale nakonec tresty zpřísnil, rozsudek nabyl právní moci v prosinci bez zájmu médií. „Rozsudek soudu prvního stupně byl zrušen a každému byl vyměřen trest odnětí svobody na 20 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky,“ dodala s tím, že odsouzení navíc dostali zákaz činnosti v oblasti provozování adrenalinových atrakcí a jsou povinni pozůstalé finančně odškodnit.

I přes mírné zpřísnění trestů soud nakonec dospěl k závěru, že postačují podmínky. „Obžalovaní nebyli dosud soudně trestáni a žili řádným a bezúhonným životem,“ dodala Böhmová.

Tragédie se stala 4. června 2009 při výletu deváté třídy jedné z novojičínských základních škol. Při provozování tzv. zorbingu nevydržela provazová záchytná síť nápor kutálející se koule, ve které byli připoutáni učitel a žák, a protrhla se. Koule se skutálela ze svahu a zastavila se až po 200 metrech o stromy.

Koule na zorbing byla z Číny

Učitel utrpěl poranění hlavy a pánve a při nárazu mu prasklo srdce. Žák prodělal otřes mozku a závažná poranění rukou, hrudníku a páteře.

Šlehofer a Cymorek, kteří pracují také jako učitelé, firmu Lundi Adventures založili za účelem pořádání školních výletů, spojených s různými atrakcemi. „S dětmi pracujeme celý život a měli jsme pocit, že v této oblasti tady něco chybí. Nic podobného jsme na trhu nenašli,“ vypověděl u soudu Jaroslav Šlehofer.

Dodal, že na školních výletech firma dětem nabízela například lakros, lukostřelbu i lanové aktivity. „Napadlo nás, že bychom mohli dětem nabídnout také zorbing. Kouli jsme si objednali po internetu z Číny,“ dodal Šlehofer. Zdůraznil, že koule přišla poštou bez jakéhokoli návodu k použití a bez technické dokumentace.

Obžalovaní u soudu prohlašovali, že je jim líto, co se stalo, byli ale přesvědčeni, že zabezpečení atrakce pomocí sítě z fotbalové branky je naprosto v pořádku. „Jednali jsme v dobré víře a pořád nemůžeme překousnout, co se stalo,“ řekl Cymorek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám