Hlavní obsah

Zloději ctili ducha Vánoc, hlásí policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní svátky patřily podle policie k jedněm z nejklidnějších za posledních dvacet let. Většinu zlodějů zřejmě oslovilo kouzlo Vánoc a loupežných výprav výrazně ubylo. Potvrzuje to i Tomáš Hulan z tiskového oddělení pražské policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

„V nadsázce lze říct, že i zloději respektují ducha Vánoc,“ uvedl na dotaz Práva, zda se policie musela v metropoli vypořádat například s větším počtem vloupání do bytů.

Chtěl na Ukrajinu

Na Štědrý den přijali operátoři linky 158 podstatně méně oznámení. Byla spíše kuriózní, jako to o ukradeném autě na Praze 8. Čtyřiadvacetiletý poberta z Ukrajiny s ním však popojel jen několik metrů a pak za volantem usnul.

„Ke krádeži uvedl, že auto odcizil proto, aby se měl jak dostat na svátky za rodinou do své vlasti,“ vylíčil Hulan zlodějův motiv.

Například na Vysočině pak zloději počítají s tradicí venkova být na svátky doma a nechtějí riskovat. Podle policejní mluvčí Jany Kroutilové se tak muži zákona zabývali o svátcích krádežemi na soukromých adresách výjimečně.

„Z několika sklepních kójí či z kočárkárny v bytových domech zmizelo pár jízdních kol, zloději se vloupali také do několika chat, ale odtud zmizely jen drobnosti,“ dodala mluvčí.

Na západě Čech jsou lapkové otrlejší. Své o tom vědí manželé z Českého Krumlova, kterým, zatímco spali, vybílil dům zloděj.

„Ukradl zlatý pečetní prsten, mobilní telefon, externí disk, myš k počítači, tašku s osobními doklady, peníze, digitální fotoaparát a dřevěnou šperkovnici se šperky. Celkově způsobil manželům škodu za asi 80 tisíc korun,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová.

Prohlédl jim kapsy

Jihomoravští policisté měli také méně práce než obvykle. Přes svátky museli řešit jen 23 vloupání.

Patrně nejdrzejší poberta řádil ve čtvrtek v Boskovicích. Vůbec mu nevadilo, že dům, který si vybral pro svoje rejdy, je plný lidí. Bez obav vešel do rodinného domu nezamčenými vchodovými dveřmi a začal šmejdit po chodbě.

Z odložených peněženek vybral osm tisíc korun a na útěk se dal až ve chvíli, kdy na něj narazil jeden ze členů rodiny.

Jen dva případy vloupání zaznamenali policisté v Karlovarském kraji, policisté v Ústeckém kraji nemají vánoční statistiku trestných činů zatím k dispozici. Nicméně se shodují, že o svátcích neřešili tolik případů jako v běžné pracovní dny.

Ani v Plzni se zloději o Vánocích moc nečinili. Jedna z mála vloupaček se odehrála těsně po svátcích, přesněji v pátek okolo půl jedné ráno.

„Dvojice zlodějů se dostala do bytového domu v Plzni- Doudlevcích, vnikla do tamní dílny a odcizila model sportovního člunu s vysílačem,“ řekla Právu policejní mluvčí Hana Štefflová. Víc nestačili – poté, co je vyrušila jedna z obyvatelek domu, utekli. I tak ale stačili způsobit škodu za čtrnáct tisíc korun.

Související témata:

Výběr článků

Načítám