Hlavní obsah

Na Šumpersku jely dva vlaky proti sobě, zastavil je automat

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk

Jen díky automatickému dálkovému brzdnému systému zřejmě nedošlo v úterý v podvečer k tragédii na železniční trati u Postřelmova na Šumpersku. Osmačtyřicetiletý strojvedoucí osobního vlaku tu nerespektoval signál a vjel na kolej, po níž v protisměru jel osobní motorový vlak. V obou cestovaly desítky lidí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala v 17 hodin. „Strojvedoucí vlakové soupravy nerespektoval signál stůj na nádraží v Postřelmově. Vyjel na kolej, po které jel v opačném směru osobní motorový vlak. Ten byl zastaven automatickým dálkovým brzdným systémem,“ řekl Právu ve středu krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

„Strojvedoucí vlaku, který na kolej vjel, si chybu záhy sám uvědomil a vlak zastavil. Vlaky se zastavily od sebe ve vzdálenosti 874 metrů,“ sdělil Právu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Ke zranění osob a škodě na majetku nedošlo. „Strojvedoucí se dopustil jednání, které spočívalo v nedbalostním porušení důležité povinnosti vyplývající z jeho zaměstnání. Vystavil tak v nebezpečí několik desítek cestujících z obou osobních vlaků,“ zdůraznil Bednařík.

Strojvedoucí je podle něj podezřelý z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. „Hrozí mu trest odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti,“ dodal policejní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám