Hlavní obsah

Při zásahu protikorupční jednotky byl postřelen policista z URNA

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při úterní ranní akci protikorupční jednotky (ÚOKFK) jeden z podezřelých postřelil zasahujícího policistu z Útvaru rychlého nasazení (URNA). Tato jednotka detektivům asistovala při zatýkání ve středních Čechách.

Článek

Informaci Právu potvrdil bez dalších podrobností jak šéf URNA Libor Lochman, tak mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej. Podle nich je muž zákona mimo ohrožení života, projektil ho prý údajně jen škrábl.

Událost se podle zjištění redakce odehrála v brzkých ranních hodinách v obci Herink v okresu Praha-východ, nedaleko Jesenice.

Protikorupční detektivové tam chtěli zatknout podle předběžných informací jednoho muže a měli přitom podezření, že může být ozbrojen. V takových případech si většinou kriminalisté vyžádají asistenci elitní jednotky URNA, jejíž policisté jsou vycvičeni na podobné akce.

Tak tomu bylo i nyní. Podle důvěryhodného zdroje Práva zasahující specialisté z URNA před zatýkáním v jednom domě zakřičeli standardní výzvu „policie“, ale jakmile se dostali dovnitř, podezřelý po nich začal bez varování střílet a jednoho zasáhl.

„Dopadlo to v pořádku, měli jsme štěstí,“ komentoval střelbu na jednoho ze svých podřízených šéf URNA Libor Lochman. Dál se ale k věci odmítl vyjádřit s tím, že jeho útvar při akci pouze asistoval protikorupčním detektivům.

Trefili ho pod vestu

„Dotyčný policista to dostal trošku pod vestu, ale mělo by jít jen o škrábnutí. Ten co střílel, byl pouze jeden a jeho zatčení jinak proběhlo v pořádku a bez použití zbraní ze strany zasahujících policistů,“ řekl k tomu důvěryhodný zdroj Práva.

Mluvčí ÚOKFK Ibehej sice střelbu potvrdil, blíže se ale k věci ani k tomu, kvůli jaké kauze detektivové jeli podezřelého zadržet, zatím nechtěl vyjadřovat. Vyšetřovatelé totiž ještě během úterý podezřelého vyslýchali a zřejmě prováděli i domovní prohlídky.

„Mohu k tomu uvést, že dnešního dne v ranních hodinách kriminalisté našeho útvaru prováděli úkony trestního řízení v rámci jednoho případu, kterým se zabýváme, kdy v jedné obci ve středních Čechách došlo k použití střelné zbraně ze strany jedné osoby vůči zasahujícímu policistovi. Ten není v ohrožení života, ale více informací k tomuto případu budeme moci sdělit ve středu,“ uvedl Ibehej.

Dodal, že okolnosti samotné střelby už řeší středočeští kriminalisté, což následně potvrdila i mluvčí tamní policie Štěpánka Zatloukalová.

„Mohu pouze sdělit, že při dnešním (úterním) zákroku došlo k použití zbraně proti policistovi. V tuto chvíli jsme na začátku vyšetřování a shromažďujeme veškeré informace k tomuto případu, takže zatím další konkrétní podrobnosti nebudeme poskytovat,“ řekla Právu.

Není přitom vyloučeno, že policisté mohou následně postřelení svého kolegy kvalifikovat jako pokus o vraždu či těžké újmy na zdraví, neboť podle informací Práva šlo jen o souhru šťastných náhod, že jeho zranění není vážnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám