Hlavní obsah

Bárta je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta je na svobodě, v pátek opustil v doprovodu právníků policejní služebnu. Právu to potvrdil Bártův právník Oldřich Chudoba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

„Ano, je na svobodě. Ale dál to nemůžu komentovat, protože věc podléhá režimu utajovaných skutečností,“ sdělil Chudoba. Vzhledem k tomu odmítl i říci, zda a případně z čeho byl Bárta obviněn.

Bártu zadržela policie ve čtvrtek spolu s vedoucím odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Janem Petržílkem. Zadržení údajně souviselo s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů a podle ČTK ho dozoruje Michal Muravský z Městského státního zastupitelství v Praze.

"S ohledem na zákon o ochraně utajovaných informací nemůžu vůbec nic potvrdit ani vůbec nic říkat," uvedl žalobce. Odmítl potvrdit i to, že kauzu dozoruje. Případ nechce ze stejného důvodu komentovat ani inspekce.

Utajovanou informací je podle zákona informace, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky, nebo může být pro tento zájem nevýhodné. Mimo jiné proto, že může zmařit, ztížit nebo ohrozit vyšetřování zvlášť závažných zločinů či usnadnění jejich páchání, případně narušit činnost zpravodajských služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám