Hlavní obsah

Desítky lidí pašovaly do vězení drogy, ukrývaly je i v konečníku

– Kladno • Aktualizováno

Policie stíhá 32 lidí za prodej a pašování drog do věznice Vinařice u Kladna. Ve věznici se prodával hlavně heroin, pervitin a marihuana. Drogy se tam dostávaly při návštěvách odsouzených, poštou, přehazováním přes plot věznice nebo je odsouzení pašovali v konečníku při návratu z práce.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na tiskové konferenci o případu ve čtvrtek informovali zástupci policie, státního zastupitelství, Národní protidrogové centrály a věznice. Většině podezřelých hrozí až pět let vězení.

Vyšetřovatelé získali první poznatky o tom, že se do věznice pašují drogy, na začátku letošního roku, v dubnu začali sledovat drogovou trestnou činnost v nápravném zařízení i mimo něj. Zjistili, že se ve vinařické věznici organizovaně prodává heroin, pervitin, marihuana nebo léky subutex, rivotril a tramal.

Podle kriminalistů šlo většinou o menší zásilky drog, třeba pěti gramů pervitinu, které se do věznice pašovaly častěji. "Balíček nebyl objemný, ale byl častější. To, co se v podstatě do věznice dostalo, tak bylo vězni ihned spotřebováno a v podstatě se čekalo na další zásilku," uvedl zástupce vedoucího kladenských kriminalistů Miroslav Linhart.

Na začátku října začala policie stíhat podezřelé. Podle Linharta ještě není počet obviněných konečný, pravděpodobně se vyšplhá na 40. Ze současných 32 obviněných je 20 vězňů. Zbytek jsou lidé mimo věznici, kteří jsou stíháni na svobodě. "Podíleli se na distribuci drog do věznice. Byli to známí nebo příbuzní odsouzených," dodal Linhart.

Organizovaný prodej přes mobil 

Vězni za drogy nebo léky platili kreditem do mobilního telefonu, tabákem nebo venkovním platebním stykem. Gram pervitinu odsouzení prodali za 5000 až 8000 korun. Prodej drog byl organizovaný přes mobilní telefony. K předávání drog docházelo například ve vězeňské jídelně nebo spouštěním provázku do nižších pater věznice.

"Pohyb zakázaného materiálu po prostředí věznice měl do jisté míry organizovaný charakter, protože to byl systém služeb a protislužeb v rámci vnitřní hierarchie věznice," uvedl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Ve vinařické věznici je nyní kolem 900 odsouzených, před letošní lednovou amnestií tam bylo 1200 vězňů. V kauze nefigurují zaměstnanci věznice. Podle ředitele věznice Miroslava Hadravy se letos zatím ve věznici uskutečnilo 9500 návštěv, dalších 12 000 lidí musela vězeňská služba před vstupem do zařízení prověřit. Do věznice letos přišlo 39 000 zásilek, 4000 balíků a 30 tisíc dopisů. "Není možné, aby všechny osoby byly podrobovány důkladným osobním prohlídkám. To ani zákon neumožňuje," uvedl Hadrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám