Hlavní obsah

Případ vraždících dětí soud znovu neotevře

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Soud se nebude znovu zabývat projednáváním devět let staré vraždy důchodkyně z Olešnice na Rychnovsku. V pondělí o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. O obnovu procesu žádal odsouzený Vladimír Giňa (43), který byl v roce 2005 potrestán 14 lety vězení.

Článek

„Návrh odsouzeného Vladimíra Gini staršího na obnovu řízení se zamítá, neboť nebyly shledány důvody obnovy,“ potvrdila v pondělí mluvčí soudu Jana Kliková. Zatímco státní zástupce se vzdal práva stížnosti, odsouzený si podal stížnost přímo v soudní síni.

Vražda pro dva tisíce korun

K vraždě 81leté důchodkyně, brutálně napadené v rodinném domě v Olešnici na Rychnovsku, došlo v srpnu 2004. Giňa tehdy navedl svého mladistvého syna a dalších pět dětí ve věku od 11 do 14 let k napadení staré ženy, dokonce je instruoval, jak mají postupovat, aby získali peníze. Případně co dělat, pokud se bude bránit.

Mladí delikventi ženu kopali, bili paličkou na maso a bodali přinesenými nůžkami. Z domku si odnesli asi 2000 korun, které předali Giňovi. Ten je poté autem odvezl z místa činu. Těžce zraněnou pak našel doma synovec a žena po pěti dnech v nemocnici následkům zranění podlehla.

Vězeň účast popřel

Odsouzený však stále tvrdí, že je nevinný, a několikrát se již snažil o obnovu řízení. Krajský soud se jeho poslední žádostí zabýval ale až poté, co Nejvyšší soud vyhověl stížnosti exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) v jeho prospěch. Justice údajně chybovala, když neprojednala žádost o obnovu procesu veřejně a řádně neprověřila navržené nové důkazy.

Těmito důkazy mělo být zejména tvrzení jednoho z tehdejších vězňů ve valdické věznici, který se měl zmínit, že měl s vraždou něco společného. V pondělí ale tento muž vypovídal u hradeckého soudu v pozici svědka a toto tvrzení odmítl.

Vladimír Giňa byl za účast na vraždě potrestán čtrnáctiletým trestem, jeho mladistvý syn dostal sedm let vězení. Ostatní pachatelé byli vzhledem k nízkému věku umístěni do diagnostických ústavů po celé republice.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza vraždících dětí půjde znovu k soudu

Krajský soud v Hradci Králové se bude muset znovu zabývat návrhem na obnovu procesu, kterého se dožaduje třiačtyřicetiletý Vladimír Giňa. Toho soudy potrestaly...

Výběr článků

Načítám