Hlavní obsah

Muž řešil hádku samurajským mečem, podzim života stráví za mřížemi

Právo, miv
Brno

Banální hádka, kterou Miloň Fichtl neunesl a soupeře se rozhodl ztrestat replikou samurajského meče, ovlivnila život dvou lidí. V první fázi muže, na kterého zaútočil, a ve druhé samotného útočníka. Podle verdiktu soudu má jednašedesátiletý muž strávit 18,5 roku za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případ řešil Krajský soud v Brně a neváhal sáhnout po vysokém trestu. "Prvotním záměrem bylo pohrozit a ponížit poškozeného, obžalovaný si ale v konečném důsledku byl vědom, co by mohl zbraní způsobit, proto si ji donesl a nakonec ji také použil," konstatoval v úterý soud.

Rozsudek ovšem není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

"Useknu mu hlavu!"

Případ začal zdánlivě nevině v hospodě v brněnské Hybešově ulici. Fichtl se vmísil do debaty pozdější oběti s jiným návštěvníkem podniku a začal se vyptávat. Když ale přešel od dotazů k vulgárním narážkám na dceru zpovídaného, došla muži trpělivost a požádal obsluhu, ať Fichtla umravní, nebo nejlépe vyprovodí z lokálu. Tak se stalo, jenže ani zdaleka to nebyl konec příběhu, který Fichtla přivedl na lavici obžalovaných.

"Já ho stejně zabiju. Useknu mu hlavu," nechal se slyšet při odchodu násilník.

Nebyla to planá hrozba, po chvíli se vrátil se samurajským mečem katanou. "Tak, a co budeš dělat teď," otázal se podle svědků. Následoval úder. Napadený s velkým štěstím úder kryl a čepel jej zasáhla na nose a pod levým okem. Navzdory krvácejícím ranám dokázal útočníka odzbrojit a pacifikovat.

"Když jsem ho vyváděla ze dveří, tak prohlásil, že muže stejně zabije. Že mu usekne hlavu. Pak jsem šla na chvíli do skladu. Když jsem se vrátila, měl poškozený obličej od krve a Fichtl ležel na zemi," řekla u soudu servírka.

Soud měl při posuzování činu k dispozici i znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že jen rychlá reakce napadeného změnila smrtelný úder v lehké zranění. Fichtl byl proto obžalován z pokusu vraždy.

Nic na tom nezměnila ani snaha obhájkyně Lucie Bartlové na změnu klasifikace v trestný čin ublížení na zdraví a vyhrožování. Podle soudu totiž Fichtl jednal vědomě, zaútočil na muže, který jeho útok nijak nevyprovokoval. Navíc byl již v minulosti za násilný čin trestán. Před dvanácti lety rovněž útočil, sice ne s mečem, ale s nožem. V Křenové ulici v Brně bodl muže do břicha. Z výkonu trestu byl podmínečně propuštěn před třemi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám