Hlavní obsah

Nejrizikovější místo na silnicích v Česku? Těsně před Chomutovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejrizikovějším místem pro řidiče je v Česku úsek na silnici I/13 těsně před Chomutovem ve směru od Litvínova na úrovni Kamencového jezera. Vyplývá to z aktuálního žebříčku lokalit s nejčastějším výskytem dopravních nehod za rok 2012, jejichž důsledkem bylo těžké zranění nebo úmrtí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nejrizikovější místo pro motoristy

Článek

Žebříček sestavila pojišťovna Allianz, jejíž Automapa vychází ze statistických údajů policejní databáze dopravních nehod.

Pod drobnohled se dostaly dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy a jejich kritická místa s kumulací nehod, jejichž vzájemná vzdálenost byla kratší než 100 metrů.

„Pořadí závažnosti jednotlivých nehodových lokalit bylo vyhodnoceno podle počtu nehod, při kterých došlo k smrtelnému nebo těžkému zranění, počtu zraněných nebo usmrcených osob a závažnosti jejich zranění,“ vysvětlil kritéria hodnocení předseda správní rady Allianz nadačního fondu Dalibor Šajar.

Pro motoristy i policisty

Automapa Allianz je zacílena na různé skupiny uživatelů, hlavně však pro motoristy, policisty a správce komunikací. Pro motoristy je vodítkem, protože je upozorňuje na místa, která jsou rizikovější než ostatní a varuje, kde by si měli dávat obzvlášť pozor.

Allianz nadační fond se ve spolupráci s odborníky z HBH projektu a společností 3M Česko, která je mimo jiné specialistou na dopravní značení, rozhodl vybrat nejrizikovější lokality a lépe je pro motoristy zviditelnit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jedna z nejtragičtějších nehod letošního srpna se stala v neděli 25. 8. u Jesenice nedaleko Prahy. Při srážce dvou aut tam tři lidé zemřeli.

Pro tento rok bylo vytipováno několik nebezpečných míst. Mezi nimi je jedna nová lokalita z roku 2012 – Toužetín na Lounsku. Dalšími, které byly nejrizikovějšími v roce 2011, jsou křižovatka silnice I/11 ve Lhotě pod Libčany v Královéhradeckém kraji či silnice I/4 u středočeského Milína.

Z deseti lokalit s nejvyšším počtem vážných nehod roku 2012 je nových pouze osm. Hned druhá lokalita s nejhoršími následky se objevuje v dosavadních hodnoceních pravidelně. Jde jednoznačně o jednu z nejrizikovějších lokalit v ČR, a to křižovatku silnic I/47 a II/637 u Lipníka nad Bečvou. Mezi nové nejhorší lokality postoupila rozlehlá křižovatka u Říkova v Královéhradeckém kraji na silnici I/33 a úsek silnice I/52 na hrázi Novomlýnských nádrží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám