Hlavní obsah

Půta z Berdychova gangu byl podmíněně propuštěn, bude se živit jako zedník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odsouzený člen Berdychova gangu Tomáš Půta byl podmíněně propuštěn na svobodu, soud mu stanovil čtyřletou zkušební dobu. Ve vězení si odpykal zhruba osm let z desetiletého trestu, řekl Půtův advokát Jaroslav Ortman. Z celého gangu tak nyní zůstává za mřížemi pouze jeho šéf David Berdych, který bude moci o podmíněné propuštění požádat příští rok na jaře.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Tomáš Půta u pražského soudu.

Článek

Půta opustil brány věznice v Horním Slavkově ve středu večer. "V úterý se konalo zasedání o podmíněném propuštění, soud žádosti vyhověl. Následně se státní zástupce vzdal práva podat proti tomuto rozhodnutí stížnost, a rozhodnutí tak nabylo právní moci," popsal Ortman.

Člen Berdychova gangu nyní podle právníka zamíří do Prahy, kde se bude živit jako zedník. Bude se muset pravidelně hlásit pracovníkovi Probační a mediační služby, kterému bude dokládat, jaké má příjmy a zda žije řádným životem.

K desetiletému trestu vězení byl Půta pravomocně odsouzen v polovině roku 2009 za účast na zločinném spolčení, loupeže, krádež a porušování domovní svobody, které spáchal v letech 1999 až 2001. Obžaloba popisovala více než deset skutků. Šlo především o loupežná přepadení podnikatelů nebo kamiónů. Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy nebo pozměněné policejní průkazy. Některým z obětí způsobili vážná zranění.

Byl obžalovaný i z loupeže století

Půta byl spolu s bývalým příslušníkem slovenské policejní zásahové jednotky a rovněž členem Berdychova gangu Marošem Šulejem zadržen v roce 2006 v Irsku na základě eurozatykače. V irské vazbě oba pobývali do května 2008. A právě tato doba se Půtovi započítala i do výkonu trestu.

Půta čelil také obžalobě z takzvané loupeže století, při níž pachatelé uloupili 154 miliónů korun z vozu bezpečnostní agentury G4S na pražské Evropské třídě. Soud původně Půtu uznal vinným, letos ale změnil názor a obžaloby jej zprostil s tím, že nebylo prokázáno, že by skutek spáchal právě on. Uloupené peníze se nikdy nenašly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám