Hlavní obsah

Vyšetřování loupeže století spěje k fiasku

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza slavné loupeže 154 miliónů korun, které se kvůli rekordnímu obnosu přezdívá loupež století, se zřejmě stane noční můrou policistů. Již tři ze čtyř lidí, kteří podle obžaloby v září 2002 přepadli na Evropské třídě v Praze pancéřový vůz bezpečnostní agentury Group 4 Securitas (G4S) převážející peníze, si totiž vyslechli pravomocný osvobozující rozsudek.

Článek

Po loňském verdiktu nad Marošem Šulejem (41) získal v první polovině července doložku právní moci i květnový rozsudek nad berdychovcem Tomášem Půtou (40) a Františkem Hajnem (50). Státní zástupce se, stejně jako předtím u Šuleje, proti zprošťujícímu rozhodnutí neodvolal.

Z vyjádření mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové vyplývá, že se žalobce nakonec ztotožnil se závěrem soudu, že vinu nelze Půtovi a Hajnovi bez důvodných pochybností prokázat.

Byť byl ještě při přednesu závěrečných řečí při květnovém jednání přesvědčen o tom, že se dvojice na loupeži podílela.

Pokud by se tak neobjevil nový pádný důkaz, například ve formě usvědčující výpovědi posledního obviněného, někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Antonína Salety (43), vyšetřování případu by skončilo fiaskem.

Saleta byl dlouhou dobu stíhán jako uprchlý, loni v únoru byl zadržen ve Venezuele. Minulý týden byl eskortován do Česka. Od pátku pobývá ve vazební věznici a má dost času na studium spisu. Uloupené peníze se nikdy nenašly.

Prohloubit dokazování

Půta s tehdy uprchlým Hajnem byli původně odsouzeni na dvanáct a deset let vězení. Poté, co rozsudek zrušil vrchní soud, a co policie přivezla Hajna z Dominikánské republiky, však prvoinstanční senát své závěry přehodnotil a oba osvobodil.

Zenklová připomněla, že vrchní soud uložil prvoinstančnímu senátu, aby „prohloubil dokazování“. To však přineslo jen víc pochybností.

„Například výpovědi svědků byly čím dál tím nepřesvědčivější. Z tohoto důvodu je státní zástupce přesvědčen o tom, že by jeho odvolání muselo být nutně neúspěšné, i vzhledem k rozhodnutí vrchního soudu. Takže se rozhodl odvolání nepodat,“ uvedla Zenklová.

Nejde přitom jen o Půtu, Hajna a Šuleje. Stejný stav panuje i u ostatních lidí, které policie řadila mezi podezřelé a obžaloba je přímo zmiňuje jako účastníky loupeže.

Konkrétně jde o Ladislava Karvaye, jehož stíhání mělo být předáno na Slovensko. Podle Zenklové však ve skutečnosti nebylo nikdy zahájeno. „K předání na Slovensko nedošlo a už ani nedojde,“ sdělila Právu mluvčí.

Dostatek důkazů není ani o účasti zesnulého Jiřího Žáka a Jana Zeleného, v rámci Berdychova gangu řečeného Malej Honzík. Zeleného našli dozorci v březnu 2009 mrtvého v rýnovické věznici, podle oficiálních závěrů vyšetřování spáchal sebevraždu.

Promluví Saleta?

Zajímavé tak bude sledovat, jak se k případu postaví poslední obviněný Saleta. Podle žalobce lupičům pomohl. Ze své pozice uvnitř bezpečnostní agentury údajně zařídil, aby byl v přepadeném voze řidič, který nebude dělat problémy a auto otevře. Což se také stalo.

Státní zástupce podle Zenklové říká, že je v jeho případě situace odlišná než u ostatních. Má prý k dispozici další důkazy a o stažení obžaloby na Saletu tak neuvažuje.

A pokud by Saleta začal vypovídat proti dříve osvobozené trojici, není prý nic ztraceno. „Byla by to nová skutečnost a státní zástupce by mohl požádat o obnovu řízení,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám