Hlavní obsah

Červený fosfor zapálil za jízdy v popelářském voze odpad

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadu neznámé chemické látky, která dokola zapalovala nejdříve v popelářském vozidle a pak v kontejnerech komunální odpad, museli ve středu řešit hasiči na silnici I/6 mezi Karlovými Vary a Prahou u Bochova. Až přivolaní hasičští chemici z Třemošné na Plzeňsku potvrdili domněnku, že neznámá látka je červený fosfor. Ten se například používá při výrobě škrtátek na sirkách.

Foto: Foto HZS KK

Hasiči třídili nedaleko Bochova na silnici I/6 mezi Karlovými Vary a Prahou komunální odpad, který začal v popelářském voze hořet od červeného fosforu.

Článek

„Hořící odpad v popelářském voze nahlásil hasičům řidič tohoto vozu ve středu dopoledne,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

„S autem zastavil na silnici I/6 nedaleko Verušiček na Karlovarsku a odpadky vysypal ven z vozu. Přivolaní hasiči požár zlikvidovali a odpad pomohli naložit na přistavený kontejner. I v něm ale odpadky začaly při cestě hořet, hasiči tak na odpočívadle nedaleko Bochova obsah kontejneru znovu uhasili, přitom našli neznámou červenou látku, která reagovala při styku s dalšími materiály, například i s práškem z hasicích přístrojů,“ popisoval mluvčí hasičů.

Foto: Foto HZS KK

Hasiči zkoumají, jaká chemikálie dokola zapalovala komunální odpad v popelářském vozidle a pak v kontejnerech.

Látka se rychle zahřívala, vyvíjela teploty přes 600 stupňů Celsia a znovu se po uhašení rozhořívala. „Přivolaní hasiči ze stanice v sokolovské chemičce detekčním přístrojem určili možný druh této látky, což následně potvrdila i provedená expertiza přímo na místě pracovníky chemické laboratoře z Třemošné. Jednalo se o červený fosfor, který začíná sám hořet už při teplotě 35 stupňů Celsia,“ konstatoval Kasal.

Foto: Foto HZS KK

Hasiči látku uzavřeli do speciální nádoby, kterou doplnili vodou.

Společně s ostatním odpadem, do kterého byl fosfor uvnitř popelářského vozu zamíchán, pak popelářská firma za doprovodu policie a hasičů převezla speciální nádobu do Ústí nad Labem do spalovny na likvidaci,“ uvedl Kasal.

Hasiči zároveň doporučili popelářské firmě, aby důkladně vyčistila vnitřek popelářského vozu od zbytků fosforu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám