Hlavní obsah

Podmíněné tresty za rvačku, která odstartovala nepokoje na Šluknovsku

Právo, ČTK, ape
Aktualizováno

Za rvačku v Rumburku, která odstartovala v srpnu roku 2011 nepokoje na Šluknovsku, uložil v úterý děčínský soud čtyřem mladíkům podmíněné tresty. Kamil Cepero dostal roční trest s 24měsíční zkušební dobou, tři souzení mladiství odešli se sedmi- až osmiměsíčními tresty podmíněně odloženými na 18 měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Případ v srpnu 2011 vyhrotil napětí mezi starousedlíky a romskou komunitou. Policie kvůli tomu na Šluknovsko vyslala speciální pořádkovou jednotku.

Článek

Ceperův trest je pravomocný. „Tresty mladistvých nejsou zatím v právní moci, všichni navíc musí uhradit způsobené škody,“ řekla soudkyně Iva Najbrtová.

K soudu nepřišli někteří svědci, nedostavili se ani dva ze šesti obžalovaných, z toho jeden bez omluvy. Podle soudu bude jejich případ projednáván samostatně.

Kvůli věku obžalovaných byla ze soudního jednání vyloučena veřejnost. Už loni v říjnu, kdy měl soud začít, byl samostatně odsouzen k podmínce jeden ze sedmi obžalovaných.

Výši trestu ovlivnila amnestie

Mírné tresty soud uložil proto, že obvinění měli v důsledku lednové amnestie čistý trestní rejstřík.

„Vzhledem k tomu, že se změnila situace amnestií prezidenta republiky, u všech jsem navrhoval podmíněné tresty odnětí svobody. U dvou obviněných dřív byla recidiva, ta odpadla právě amnestií. V přípravném řízení jsme navrhovali nepodmíněné tresty,“ uvedl státní zástupce Petr Minich.

Skupina Romů napadla šest mladíků v neděli 21. srpna 2011 brzy ráno. Útočníci vybaveni kovovými teleskopickými obušky se vraceli z diskotéky a mladíky zbili, přestože se před nimi ukryli v jednom z domů. Policie v případu obvinila sedm lidí, dva napadení skončili v lékařské péči.

Situace ve Šluknovském výběžku se poté vyostřila, bezpečnost začaly hlídat policejní pořádkové jednotky z jiných krajů. Následovala i celá řada demonstrací, některé skončily dalšími potyčkami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám