Hlavní obsah

Stíhání šéfa Moseru za korupci u žalobce opět neprošlo

Právo, Patrik Biskup
Karlovy Vary

Ani na druhý pokus neuspěli policisté u státního zástupce s obviněním bývalého předsedy karlovarské ODS a šéfa sklářské firmy Moser Antonína Vlka pro podezření z korupce při prodeji městského domu v Lázeňské 5. Podle žalobce Milana Pózela, který obvinění opět zrušil, nemají vyšetřovatelé pro skutek popsaný v usnesení o zahájení trestního stíhání stále dostatečně nabito.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako na sklonku loňského roku, kdy státní zástupce trestní stíhání Vlka poprvé smetl ze stolu jako nedostatečně podložené, tak i tentokrát dostali policisté pokyn pokračovat ve shromažďování dalších důkazů.

Pózel nesouhlasí především s tím, jak policisté Vlkovo jednání právně kvalifikovali, tedy jako úplatkářství mezi podnikatelskými subjekty. „Já v tom spatřuji to, že by mohlo jít o trestní jednání, ale v tuhle chvíli ne o trestný čin, tak jak jej policejní orgán popsal v usnesení o zahájení trestního stíhání. Je proto nutné vést šetření ještě jiným směrem, aby to korespondovalo s tím skutkem,“ vysvětlil Pózel.

Jaký konkrétní trestný čin v tom tedy on sám vidí, nechtěl specifikovat. „Tím bych mohl nahrát obhajobě,“ vysvětlil žalobce.

Případ sahá do roku 2007, kdy ve výběrovém řízení získala činžák od města za velmi výhodnou cenu firma Moser, vedená právě Vlkem. Podle obvinění měl Vlk získat nemovitost pro firmu Karlovar 2000, která si sama nemohla od města nemovitost koupit, protože by nesplnila všechna kritéria výběrového řízení.

Moser tehdy získal dům v Lázeňské 5 za přibližně za 32 miliónů korun, přičemž vedení města ovládané zastupiteli za ODS a ČSSD odmítlo nabídky o 16 miliónů vyšší. Moser pak dům prodal Karlovaru za 45 miliónů korun.

Otazníky kolem smlouvy

A právě několikamiliónový rozdíl v ceně měl být ze strany jednatele Karlovaru Jiřího Demjana úplatkem Vlkovi. V této souvislosti vyšetřovatelé sdělili obvinění také Demjanovi, jeho trestní stíhání ale žalobce zrušil stejně jako ve Vlkově případě.

V rámci vyšetřování policisté získali dokument, který naznačuje také podezření, že Vlk si byl vítězstvím Moseru v tendru na prodej domu jistý. Součástí trestního spisu je kopie smlouvy o smlouvě budoucí kupní, podle které se Moser předběžně zavázal společnosti Karlovar k prodeji domu za 45 miliónů korun.

Tyto smlouvy uzavřely obě firmy ještě před tím, než město otevřelo obálky s nabídkami zájemců o koupi této nemovitosti. Navíc v době, kdy měl Moser městu uhradit kupní cenu, si od Karlovaru půjčil 35 miliónů korun.

„Obvinění považuji za vykonstruované a nepodložené,“ reagoval pro Právo sám Vlk. Ten už nezastává v ODS žádné funkce a je řadovým členem. „Když se to před lety v ODS řešilo, tak jsme dostali vysvětlení, že smlouva o smlouvě budoucí kupní není pravá s tím, že za vším je boj uvnitř Moseru,“ řekl Právu krajský předseda ODS Jiří Vaněček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám