Hlavní obsah

Žádné faktury jsem nevyráběl, kauza mě ničí, vypovídal zpěvák Kalousek u soudu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zpěvák a politik Jan Kalousek, který čelí obžalobě z podvodu, vypovídal v úterý u Obvodního soudu pro Prahu 1. Čelí obžalobě, že se podílel na pojistných podvodech s fiktivními či předraženými opravami aut v servisu Auto Bohemia.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Kalousek u soudu

Článek

„Chtěl bych na začátek říct, že se kauzou cítím velice poškozen,“ zahájil svou výpověď Kalousek.

Kalousek jako většina z celkem 21 obžalovaných měl využívat služeb dotyčného servisu a měl se podílet na výrobě zfalšované faktury za opravu svého auta v roce 2006. Na jejím základě mu Česká pojišťovna vyplatila vyšší pojistku, než by odpovídalo skutečným nákladům. To však Kalousek rezolutně odmítá.

„Jsem nevinen, na žádné podvodné faktuře jsem se nepodílel. V dubnu 2006 mi v Praze vykradli a poškodili vozidlo. Zničili celou palubní desku a zámek,“ prohlásil zpěvák. Případ hlásil policii v Košířích a po dvou měsících byl vyrozuměn, že pachatele se nepodařilo dopadnout.

V minulosti řešil údajně Kalousek se stejným servisem ještě dvě až tři pojistné události, které proběhly bez problémů. Obžaloba zmiňuje v souvislosti s Kalouskem také případ z roku 2003, kde však bylo zpěvákovo stíhání zastaveno kvůli promlčení.

Musel jsem se vzdát placeného místa předsedy výboru (pražského) zastupitelstva. Zůstávám ale řadovým zastupitelem.
Jan Kalousek

Kalousek uvedl, že jednal opakovaně s Českou pojišťovnou, když ho později písemně žádala o vrácení částky vyplacené za opravu. Podle zpěváka sama pojišťovna z nároku na vrácení původních 172 tisíc korun postupně slevila na 70 a pak na 43 tisíc korun. To poté, co si ověřila u policie, že k poškození jeho auta skutečně došlo a Kalousek si nechal zpracovat odhad škody.

„Nic jsem ale pojišťovně nevracel, tím bych poukázal na svou vinu,“ podotkl zpěvák s tím, že vrácení pojistky by pro něj bylo levnější, než náklady na právní zastoupení v soudním procesu.

Kalousek na kauzu doplatil

„Musel jsem se vzdát placeného místa předsedy výboru (pražského) zastupitelstva. Zůstávám ale řadovým zastupitelem,“ uvedl zpěvák, který kandidoval v roce 2010 jako nezávislý na kandidátce ODS. Později do strany vstoupil, ale své členství právě do vyřešení případu pojistných podvodů pozastavil.

Pojistky i jednání s klienty v 95 procentech případů dojednával Půhoný. Remeš se zabýval účetnictvím uvnitř společnosti.
Státní zástupce

Kauza, kterou si veřejnost spojuje především se jménem populárního zpěváka Jana Kalouska, by se správně měla nazývat spíše kauzou Auto Bohemia. Právě v neratovickém autoservisu s pobočkou v Kolíně, kde se prováděla většina kontroverzních oprav, Česká pojišťovna narazila na podezření z nekalých praktik s pojistkami.

Klíčovou roli hráli zaměstnanci servisu

Ústřední dvojicí jsou dva zaměstnanci servisu, jednatel Jakub Půhoný a účetní Josef Remeš.

„Pojistky i jednání s klienty v 95 procentech případů dojednával Půhoný. Remeš se zabýval účetnictvím uvnitř společnosti,“ popsal Právu princip podvodů státní zástupce Jan Maršálek: „Ve společnosti fungovaly v podstatě dva účetní systémy. Jeden pravý a druhý falešný, který je předmětem obžaloby. S tím falešným pracoval téměř výlučně pan Remeš.“

Zatímco většina spoluobviněných jsou dlouhodobí přátelé Půhoného, řada z nich ho znala například z tenisu, pobytů na horách nebo i od dětství, o Remešovi zpravidla u soudu tvrdí, že ho nikdy neviděli, nebo jen letmo ze setkání v servisu. „Oni s ním skutečně nemuseli přijít do styku,“ podotkl žalobce Maršálek s tím, že Remeš byl osobou v pozadí.

Další odmítli vypovídat

Samotný Kalousek se s Půhoným setkal podle vlastních slov při výletech do hor, kam jezdili zpěváci, tenisté, opraváři aut i pojišťovací agenti. „Logicky, když jsem měl problém s autem, obrátil jsem se na Půhoného,“ uvedl u soudu Kalousek.

A podobně hovořili i další obžalovaní, i když velká část z nich vypovídat odmítla a požádala, aby hlavní líčení pokračovala bez jejich přítomnosti. Jsou mezi nimi manažeři, lékaři, právníci nebo bankovní úředníci.

Měl jsem třináct nebo možná sedmnáct pojistných událostí, nevím, čím se těch pět případů tak vymyká.
Jiří Chaloupecký

Že u pojišťovny přes Půhoného, který vše zařizoval, uplatňovali za jeden dva roky hned několik pojistných událostí, vysvětlují různě.

„Auto nám bylo pravidelně vykrádáno. Bydleli jsme v Nuslích, kde je to na denním pořádku. Měli jsme i několik havárií,“ uvedla bankovní úřednice Barbara Rozsypalová, která v případu figuruje jako příjemkyně osmi proplacených pojistek z let 2005 až 2007.

„Měl jsem třináct nebo možná sedmnáct pojistných událostí, nevím, čím se těch pět případů tak vymyká,“ prohlásil lékař Jiří Chaloupecký. Předmětem obžaloby je pět jeho proplacených pojistek na dvou vozech.

Podle Maršálka jde v současně konaném hlavním líčení jen o výseč širší trestné činnosti, která s autosalonem Auto Bohemia souvisí. Zatímco úhrnná škoda zde představuje necelých pět miliónů - i proto kauzu projednává obvodní a nikoli krajský soud - celkem může jít v souvisejících případech až o čtyřnásobek. Na souvisejících podvodech však stále ještě pracuje policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám