Hlavní obsah

Soudci nechtěli kazit Havlínovu kariéru diplomata, pak na to dojeli

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudci Ondřeji Havlínovi, jenž na počátku 90. let zamířil na čas z taláru do diplomacie, by se pravděpodobně cesta zpět do justice uzavřela, kdyby mu jeho tehdejší nadřízení kariéru velvyslance neposvětili a nedali mu na to neplacené volno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinnou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Článek

Právě to je totiž hlavním důvodem toho, že se Havlín, jenž nyní sedí ve vazbě s podezřením z korupce, později domohl návratu k souzení. Obvodní soud pro Prahu 2 přitom tehdy zvažoval, zda by nebylo na místě jej z funkce soudce odvolat. Nakonec to ale zavrhl.

Vyplývá to z rozsudků soudů, které na přelomu let 2001 a 2002 rozhodly o tom, že Havlínova funkce soudce kvůli jeho víc než osmiletému působení v diplomacii nezanikla. Právo je nyní získalo za pomoci zákona o svobodném přístupu k informacím.

„Především je třeba poukázat na to, že tuto funkci (velvyslance, pozn. red.) začal žalobce vykonávat se souhlasem zaměstnavatele, který mu pro výkon této funkce poskytl pracovní volno bez nároku na plat a nelze přičítat k tíži žalobce, že tohoto benevolentního přístupu žalovaného využil,“ stojí v rozsudku Krajského soudu v Praze z dubna 2002.

Nad kariérou Havlína, který si na čas „odskočil“ na velvyslanecký post, se nedávno podivovali ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) i šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník. Blažek hovořil o „zaparkování v justici“ a podivném osudu.

Rozsudky shrnují, že Havlín byl soudcem Obvodního soudu pro Prahu 2 od května 1981 do začátku prosince 1992.

Problematické odvolání

Tehdejší předseda obvodního soudu Antonín Šimšík mu koncem listopadu „na základě sdělení ředitele odboru personální činnosti Ministerstva spravedlnosti ČR JUDr. Františka Jakeše“ poskytl neplacené pracovní volno „na dobu nezbytné potřeby v souvislosti s pověřením funkcí velvyslance ČR v Chorvatské republice“.

Z rozsudku krajského soudu vyplývá, že obvodní soud Havlínovi poskytl neplacené volno „jen proto, že se odvolání z funkce v kárném řízení jevilo vzhledem k významu funkce velvyslance jako problematické“. Blažek nedávno uvedl, že ministři spravedlnosti Havlínovu situaci v následujících letech řešili a dospěli k závěru, že jeho funkce soudce zanikla.

O tom svědčí i to, že v květnu 1996 Havlínovi tehdejší ministr Jiří Novák, jenž je nyní s Janem Brožem a Tomášem Sokolem partnerem významné advokátní kanceláře, napsal, že již není soudcem kvůli tomu, že zároveň pracuje na jiné placené pozici.

Havlín se ale nenechal odradit a poté, co jako velvyslanec po různých aférách a kontroverzích ke konci ledna 2001 skončil, začal se chystat na návrat do taláru a informoval o tom soud.  Tehdejší místopředsedkyně obvodního soudu Martina Kasíková mu však tlumočila stanovisko ministerstva spravedlnosti, že zpátky do justice nemůže a soudcem již není.

Havlín pak podal na obvodní soud žalobu, o které jednal Okresní soud v Příbrami. A ten dal Ondřeji Havlínovi v prosinci 2001 za pravdu, když dospěl k závěru, že jeho funkce soudce nezanikla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám