Hlavní obsah

Na Chrudimsku se v mlze zřítilo letadlo, pilot zemřel v troskách

Novinky, Ondřej Kořínek
Chrudim
Aktualizováno

Malé práškovací letadlo havarovalo v sobotu odpoledne u obce Srbce na Chrudimsku. Stroj se zřítil do lesa a špičkou se zabořil do země. Při pádu přišel o jedno křídlo. Záchranáři, kteří po letounu pátrali, našli v troskách pětapadesátiletého pilota bez známek života.

Na Chrudimsku spadlo letadlo, pilot nepřežilVideo: Bohumil Roub, Novinky

 
Článek

„Operační středisko hasičů dostalo informaci o pádu ve 14.18, a to od lesních dělníků, kteří pád viděli. Na místo vyjely čtyři jednotky hasičů,“ informovala Novinky mluvčí hasičů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči ihned začali prohledávat les. Pilota nakonec našli mrtvého ve vraku havarovaného stroje. Letadlo vylétlo z letiště v Dobrkově a spadlo severovýchodně od obce Luže. Vyšetřování havárie si po 16. hodině převzala policie a letecká inspekce.

Foto: Pro Novinky Bohumil Roub

V troskách letadla zahynul pilot

Podle informací hasičů nad obcí v sobotu létala dvě letadla. Jedno z nich byl spadlý stroj Z37-A Čmelák. Druhý letoun bezpečně přistál.

Mluvčí pardubické policie Jitka Vavřinová ČTK řekla, že je předčasné mluvit o možných příčinách havárie. "Letecká inspekce se k tomu určitě poté vyjádří," řekla. V místě nehody byla podle mluvčí mlha.

Foto: Mapy.cz

Letadlo spadlo u obce Srbce na Chrudimsku

Letadlo Z-37A Čmelák je československý jednomotorový dolnoplošník, vyvinutý jako zemědělský letoun. Sériově se vyráběl od roku 1965 a jeho výroba v různých verzích trvala do roku 1984. Celkem bylo vyrobeno 713 kusů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám