Hlavní obsah

Vrah z Frenštátu měl zálibu v násilných počítačových hrách

Právo, Denisa Telaříková

Frenštátský zabiják Antonín Blažek, který před týdnem odpálil panelový dům i se svými sousedy a kromě sebe zabil dalších pět lidí včetně tří dětí, měl velkou zálibu v násilných počítačových hrách. Na internetu s oblibou trávil čas tím, že vyhazoval do povětří domy a zabíjel postavy.

Foto: Archiv sousedů Antonína Blažka

Takto frenštátského útočníka zachytili sousedé, když na fasádu jejich tehdy ještě neopraveného panelového domu sprejoval nápisy proti nim.

Článek

Právo zjistilo, že nejoblíbenější hrou, u které trávil sedmapadesátiletý důchodce desítky hodin, byla legendární střílečka Counter-Strike (česky Protiúder), kde se hráč mimo jiné snaží vyhodit do povětří budovy v areálu a všechny protivníky zabít.

Na videohrách si svůj masakr nacvičoval například norský masový vrah Anders Behring Breivik a pravděpodobně i střelec z amerického Newtownu Adam Lanza. Je tedy možné, že i Blažek našel inspiraci k hrůznému činu, který podle sousedů zcela jistě spáchal, právě zde.

Blažek sám sebe považoval za velmi dobrého hráče a svými výsledky se také chlubil na internetu. Na městském webu dokonce zveřejnil i svou hrací přezdívku.

"Na střílečce Counter-Strike hraji pod anton****. Myslím, že jsem vůbec nejstarším hráčem,“ pyšnil se Blažek a odhalil zde také své další nicky pro webové diskuse na internetových zpravodajských portálech, které zaplavoval svými stížnostmi především na své sousedy, na představitele města, policii i současné politiky.

Trpěl totiž i pocity, že jej sousedé chtějí zabít, že mu dělají schválnosti, rozbíjejí okna, prořezávají pneumatiky a zabíjejí kočky.

Před 22 lety možná zapálil hájenku

K dalším zálibám frenštátského útočníka patřilo sprejování na domy. Například soudce Radim Švec mu před pěti lety vyměřil podmíněný trest za hanlivé nápisy, které napsal na adresu svých sousedů na zeď domu, který s nimi společně sdílel. Podle sousedů, kteří vražedný atentát přežili, sprejoval na dům opakovaně. Vadila mu například večerka, která několik let v jejich domě v suterénu na ulici 6. května číslo 39 fungovala. Byl zde i prodej živých ryb.

Posprejoval však také svou bývalou pronajatou stodolu v Čeladné, kde měl ustájené koně, a spekuluje se o tom, že v roce 1989 podpálil i sousední hájenku, která zde sloužila jako ubytovna. Při požáru se tehdy nikdo nezranil.

Stejně jako nyní ve Frenštátě, kdy se jeho byt dostal do exekuce, byl totiž Blažek podle místních z Čeladné „vyhnán“. Lesní správa s ním ukončila spolupráci a on přišel o práci v povoznictví. Na městském webu neopomněl Blažek připomenout, že po deseti letech se do Čeladné vrátil, aby zde nechal nasprejovaný vzkaz: 17. listopadu 1999 – desáté výročí vypálení ubytovny soukromých povozníků Janečkovice 235 v obci Čeladná.

O deset let později, při 20. výročí vypálení hájenky, však na městský web napsal, že hájenku i s jeho věcmi nechal spálit komunistický zločinec, který nikdy nebyl potrestán. Policie tehdy případ uzavřela, aniž by žháře našla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám