Hlavní obsah

Soud na základě amnestie zastavil stíhání v kauze Moravia banky

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Poté, co Krajský soud v Ostravě kvůli prezidentské amnestii v lednu zastavil stíhání všech obžalovaných v kauze zkrachovalé Union banky, mohou se z podobného soudního verdiktu radovat obžalovaní manažeři další vytunelované peněžní instituce – Moravia Banky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ostravský krajský soud už minulý týden zastavil trestní stíhání třinácti obžalovaných aktérů jedné z největších bankovních kauz z konce devadesátých let. Právo o tom ve čtvrtek informoval mluvčí soudu Jiří Křivský.

Soud podle očekávání zastavil trestní stíhání na základě druhého článku letošní prezidentské amnestie, podle nějž uniknou trestu podezřelí, jejichž trestní stíhání trvá déle než osm let.

Stejně jako v případě Union Banky, i proti usnesení v kauze Moravia Banky si státní zástupce podal odvolání, a to pro případ, že by Ústavní soud spornou část prezidentské amnestie zrušil jako protiústavní. Pokud by se neodvolal, rozhodnutí by nabylo právní moci a nebylo by již možné je žádným způsobem zvrátit.

Kauza obviněných manažerů zkrachovalé Union Banky se táhne už déle než dvanáct let, aniž by si její aktéři vyslechli pravomocný rozsudek. První nepravomocný soudní verdikt v této kauze padl až v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám