Hlavní obsah

Kriminalisté ze Zlína obvinili osm lidí z daňových úniků za 186 miliónů

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Osm lidí obvinili kriminalisté ze Zlína z daňových úniků nejméně za 186 miliónů korun. Obvinění předcházely bleskové domovní prohlídky současně ve stejný okamžik na dvou desítkách míst po celé ČR. Podezřelí obchodovali s parfémy a řepkovým olejem.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté ze Zlína odhalili rozsáhlé daňové úniky

Článek

„Trestná činnost spočívala v tzv. karuselových neboli kolotočových podvodech. Podnikatelé zapojení do obchodního řetězce při nich nezaplatili daň z přidané hodnoty u předem určené firmy z řetězce,“ informovala mluvčí Krajského ředitelství policie ČR Zlínského kraje Jana Macalíková.

V prvním případě se pětice majitelů obchodních společností za poslední rok obohatila o minimálně 16 miliónů korun. Nakupovali a prodávali parfémy u svých společností sídlících ve Spojených arabských emirátech nebo na Britských panenských ostrovech.

„Podnikatelé ve věku od 40 do 59 let ze Zlínského kraje, Ostravy a Prahy, vytvořili ze svých firem řetězec, do kterého zařadili své firmy v pozicích tvz. ztracených obchodníků či nárazníkových firem. Všechny koordinoval třiačtyřicetiletý muž ze Slovenska,“ řekla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté ze Zlína odhalili daňové úniky v řádu stamiliónů korun.

V druhém případě škodu prozatím odhadovanou na 170 miliónů korun České republice způsobili další tři soukromníci, kteří pro změnu prodávali řepkový olej, případně jiné komodity a s tím spojené služby.

„I v tomto případě se pánové ve věku od třiatřiceti do devětatřiceti let ze Zlínského kraje obohatili o zmíněnou částku na nepřiznané DPH. Kromě nich jsme ze stejného trestného činu obvinili i právnickou osobu, neboli jednu pražskou společnost, která ještě do května loňského roku sídlila ve Zlíně,“ řekla Macalíková.

Při domovních prohlídkách zajistili kriminalisté šest miliónů korun jak v naší měně, tak i v eurech. „Dalších téměř 20 miliónů jsme ve spolupráci s Finančně analytickým útvarem Ministerstva financí a Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality prozatím zabavili na bankovních účtech. Dále jsme zajistili sedm motorových vozidel v hodnotě téměř 6 miliónů a akcie za 800 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.

Vzhledem ke škodě, která nabyla velkého rozsahu, hrozí pachatelům trest odnětí svobody na pět až deset let. Ve čtvrtek 7. února soud z podnětu policie rozhodl, že šest pachatelů bude stíháno vazebně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám