Hlavní obsah

Soud potvrdil pokutu 100 000 korun pro Luční boudu za koncert Mig 21

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil majitelům hotelu Luční bouda v Krkonoších pokutu 100 000 korun. V roce 2006 uspořádali v sále hotelu veřejný koncert skupiny Mig 21, aniž získali potřebný souhlas Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Luční bouda

Článek

Podle soudců provozovatelé Luční boudy prokazatelně chybovali.

Majitelem Luční boudy je společnost AEZZ. V kasační stížnosti tvrdila, že v souvislosti s koncertem neutrpěla příroda žádnou újmu. Navíc prý nešlo o veřejnou akci, ale soukromý koncert při oslavě narozenin. Dále firma poukazovala na to, že veřejné a kulturní akce se na Luční boudě konají už téměř 100 let.

Povoleny jsou i nyní díky novému právnímu názoru ministerstva životního prostředí k problematice návštěvních řádů, kvůli kterému KRNAP akceptuje Luční boudu jako místo vyhrazené k pořádání koncertů.

Koncert před šesti lety

Soudci ale rozhodnutí o pokutě kvůli koncertu před šesti lety potvrdili. "Nejvyšší správní soud má ze spisového materiálu za prokázané, že v daném případě se jednalo o hromadnou veřejnou akci, k níž stěžovatelka neobdržela žádný souhlas," stojí v rozsudku senátu s předsedou Radanem Malíkem.

NSS připomněl například to, že pořadatelé před koncertem vylepili plakáty, informovali o něm na internetu i v televizi, konkrétně na hudebním kanálu Óčko, což svědčí spíše pro veřejnou akci než pro soukromou oslavu.

Luční bouda, která stojí v nadmořské výšce 1410 metrů, je nejstarší v hřebenové části Krkonoš. Po privatizaci několikrát změnila majitele a chátrala. Pro turisty je znovu otevřená od roku 2004, nyní nabízí v rekonstruovaných pokojích přes 150 lůžek, v provozu je také restaurace, pekárna a minipivovar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám