Hlavní obsah

Kalouska vyslýchala dvě hodiny policie kvůli kauze Vidnava

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z protikorupční policie ve čtvrtek téměř dvě hodiny vyslýchali ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten se stejně jako v pondělí bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) vyjadřoval k případu údajně nevýhodného nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě, ze kterého měl vzniknout detenční ústav.

Miroslav Kalousek přišel k výslechu v dobré náladěVideo: Novinky

 
Článek

Na rozdíl od někdejšího předsedy vlády, který při příchodu do budovy protikorupční policie v centru Prahy neurvale strčil do kameramana serveru Novinky.cz, bral Kalousek přítomnost novinářů s úsměvem a bez problémů se rozhovořil i po svém výslechu.

Oproti plánům úřadů se z Vidnavy nikdy detenční ústav nestal a od února je kvůli této čtyři roky staré koupi objektu za 29 miliónů korun trestně stíhán bývalý šéf Vězeňské služby ČR Luděk Kula a také František Steiner, někdejší ekonomický náměstek exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Policie je viní z toho, že museli při koupi budovy vědět, že na její další potřebnou rekonstrukci nemá stát peníze.

Ten barák nikdo neukradl, je ve vlastnictví státu a hovořit v tomto případě o způsobené škodě je holý nesmysl
Miroslav Kalousek

Kalousek ve čtvrtek ale krátce po své svědecké výpovědi Právu řekl, že obvinění obou mužů nechápe. „Za finanční prostředky státu byla do majetku státu pořízena nemovitost. Z hlediska majetkového účetnictví státu se nestalo nic jiného, než že se snížila položka oběžné prostředky, tedy peníze, a zvýšila se položka hmotná aktiva, tedy nemovitý majetek a výsledek je nula,“ podotkl Kalousek.

Toho chtěla policie vyslechnout především proto, že byl ministrem financí v době vlády Mirka Topolánka (ODS), kdy Vězeňská služba ČR Vidnavu koupila.

Barák nikdo neukradl

„Ten barák nikdo neukradl, je ve vlastnictví státu a hovořit v tomto případě o způsobené škodě je holý nesmysl, který mi nejde do hlavy,“ poznamenal ministr.

Každá investice je podle něj rozložena v čase a je prý běžné, že kvůli nedostatku peněz se investiční záměry nedokončují podle původních plánů, což je asi i případ Vidnavy. Z té se nakonec stane místo detenčního ústavu věznice mírnějšího typu a na její opravě se v těchto měsících začalo konečně pracovat.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Budova bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku

„Nemám policejní akademii a třeba se mýlím, ale opravdu nechápu, proč jsou za tu věc dotyční stíháni,“ dodal Kalousek.

Kromě něj už policie kvůli Vidnavě vyslechla v posledních dnech i tři bývalé premiéry Stanislava Grosse (ČSSD), Jiřího Paroubka (LEV 21) a Topolánka (ODS), ve středu vypovídal i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který byl za vlád ČSSD ministrem financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám