Hlavní obsah

Inspekce objevila další jedovatý Tuzemák z Verdany ve Zlíně

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila podezřelý líh v lahvích oficiálních likérek. Objevila také další toxické látky ve vzorcích ze skladu společnosti Verdana ve Zlíně.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Článek

U 23 vzorků analýza prokázala překročení povolené koncentrace metanolu, z toho u sedmi vzorků bylo zjištěno víc než 50 procent metanolu v láhvi.

Jedná se o čtyři již dříve zveřejněné vzorky z nelegálního skladu společnosti Verdana a tři nově odebrané kontrolní vzorky výrobku Originál Tuzemák s etiketou a kolkem společnosti Likérka Drak.

„Inspekce prověřila od 7. září v rámci mimořádných kontrol lihovin 29 489 prodejních míst a odebrala 682 vzorků k laboratorní analýze, která prokázala nevyhovující parametry bezpečnosti a jakosti u 37 lihovin. Vysoce toxických vzorků, které by mohly ohrozit lidský život, dosud inspekce identifikovala sedm, dvanáct vzorků nevyhovělo ve dvou a více parametrech,“ informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: szpi.cz

Pančované lihoviny

Inspekce objevila denaturovaný líh

Laboratorní analýza prokázala u 28 vzorků lihovin, které jsou označeny etiketami celkem sedmi oficiálních výrobců, přítomnost reziduí denaturačních činidel. Denaturační činidla jsou povinnou příměsí lihu určeného k průmyslovému využití a znemožňují zpracování tohoto lihu v potravinářství - látka se po smíchání stane nekonzumovatelnou.

Denaturovaný líh není na rozdíl od lihu potravinářského zatížen spotřební daní, a proto někteří výrobci nelegálního alkoholu používají denaturovaný líh k výrobě lihovin tak, že z něj chemickou cestou denaturační činidla z větší části odstraní.

Foto: szpi.cz

Pančované lihoviny

„Prokázání zbytků denaturačních činidel v lihovině tak představuje významnou indicii, že se pravděpodobně jedná o lihovinu vyrobenou nelegálně s cílem uskutečnit daňový únik. Vzhledem k podezření, že prostředí, kde dochází k nelegální výrobě alkoholu, je navázáno na prostředí, kde může docházet k přimíchávání metanolu do lihovin, považuje SZPI sledování přítomnosti denaturačních činidel za klíčový prostředek prevence výskytu nebezpečných výrobků v segmentu lihovin,“ uvedl Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám