Hlavní obsah

Za 16 let starou vraždu padl trest 13 let vězení

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Za vraždu seniora, která se stala před 16 lety v ústecké čtvrti Střekov, padl trest 13 let vězení. Krajský soud v Ústí nad Labem jím v pondělí potrestal 39letého Ukrajince Ivana Michajloviče Guza, který byl loni na základě eurozatykače dopaden na Slovensku. Guzo se proti rozsudku odvolal, ve svých výpovědích tvrdil, že v Česku nikdy předtím nebyl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ivan Michajlovič Guzo u ústeckého krajského soudu.

Článek

Motivem vraždy měl být podle obžaloby zištný prospěch. Guzo měl gumovou hadičkou 11. dubna 1996 uškrtit v Ústí nad Labem – Střekově 75letého seniora, kterého dobře znal a navštěvoval. Po činu měl jeho byt prohledat a ukrást z něj nezjištěné množství peněz a další cennosti. Pak z Česka zmizel a následně byl odsouzen v nepřítomnosti ke stejnému trestu, jako dostal nyní.

Po svém dopadení měl Guzo právo na nový proces, kterému by už byl přítomen. Před ústeckým krajským soudem Guzo stále opakoval, že v době vraždy vůbec nebyl v Česku. Na Ukrajině měl prý autonehodu a ležel v nemocnici. To ale ukrajinské úřady nepotvrdily.

Znalecký posudek kriminalistického ústavu tvrdí, že muž z fotografie z roku 1996, který měl být vrahem, je totožný s Guzem, který nyní seděl na lavici obžalovaných.

Guzo byl odsouzen podle trestního zákona, který platil v době vraždy. Podle nynějšího trestního zákoníku by mu hrozil trest vyšší, nejméně 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám