Hlavní obsah

Směs s metanolem si obviněný už nestihl odvézt, zní z opavské firmy

– Opava
Právo, Aleš Honus

Rozhořčení nad informacemi, které zazněly v některých médiích, panuje v opavské firmě Fros ZPS. V jejích skladech policie před několika dny zajistila šest tisíc litrů čistého metanolu. „Jako bychom měli s tragickými otravami něco společného, skutečnost je ale úplně jiná,“ řekl jednatel firmy David Fládr.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jednatelé společnosti Fros ZPS Tomáš a David Fládrovi ukazují nemrznoucí směs do ostřikovačů, kterou si u nich objednal obviněný. Už si ji ale nestihl odvézt.

Článek

Zástupci rodinné firmy tvrdí, že pouze poskytli obviněnému podnikateli své skladovací prostory a zázemí pro míchání nemrznoucí směsi do ostřikovačů. To, co se s tekutinou mělo dále dít, je už prý věc obviněného muže, který si zpracování směsi v Opavě objednal, ale nestihl už odvézt.

Opavská firma poskytovala své prostory firmě obviněného podnikatele už v minulých letech. Vzhledem ke změně pravidel Evropské unie je od letošního roku možné nemrznoucí složku ve směsi do ostřikovačů nahradit metylalkoholem.

„Po celou dobu zpracování nemrznoucí směsi byl náš zákazník jejím vlastníkem, my jsme byli pouze zpracovatelem,“ tvrdí zástupci firmy.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nemrznoucí směs do ostřikovačů objvená v opavském skladu.

„Letos v létě poprvé přivezl patnáct tisíc litrů metanolu. Z toho devět tisíc je už zpracovaných na nemrznoucí směs. Máme to stále na skladě, buď v barelech, nebo už ve spotřebitelském balení v plastových nádobách. Zbylých šest tisíc litrů čistého a dosud nezpracovaného metanolu zajistila minulý týden policie. Můžeme tedy garantovat, že prostory naší firmy neopustil ani litr vyrobené tekutiny obsahující metanol. Vše je dohledatelné v našich evidencích,“ uvedl jednatel firmy David Fládr.

Lidé, kteří se metanolem v minulých týdnech otrávili, tedy podle něj jednoznačně museli pít lihoviny, které se vyráběly nebo míchaly v jiných provozovnách.

Advokát firmy Michael Bartončík dodal, že firma v plném rozsahu poskytla spolupráci policii. Předložila dokumentaci, umožnila odběr vzorku ze všech skladových zásob a vydala k odbornému zkoumání dosud nezpracované zásoby metylalkoholu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám