Hlavní obsah

Soud potvrdil Pitrovi za vyvedení akcií a daňový delikt tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud v pátek potvrdil kontroverznímu podnikateli Tomáši Pitrovi za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit tříletý trest vězení. Do nynějšího pravomocného verdiktu se mu započítává i jeden daňový delikt z roku 1994. Podnikatel ve vězení celé tři roky nestráví, přes dva roky je ve vazbě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

Pitr spolu s Michalem Zouharem vyvedli akcie z Agrocreditu v roce 2000. Firmě způsobili škodu přesahující 700 miliónů korun. Podnikatel podle soudů porušil povinnost při správě cizího majetku, Zouhar mu k tomuto trestnému činu pomáhal. Odvolací soud v pátek přezkoumával pouze výši trestu.

Vinným byl Pitr pravomocně uznán v roce 2010. Tehdy mu soudy uložily souhrnný šestiletý trest, do kterého zahrnuly i předchozí odsouzení za daňové podvody s více než dvacetimiliónovou škodou, jichž se měl podnikatel v první polovině devadesátých let dopustit s Miroslavem Provodem.

Protože však Pitr dosáhl v této kauze zrušení verdiktu a obnovy řízení, musel soud odvolat i souhrnný trest. V obnoveném hlavním líčení byli Pitr i Provod obžaloby z daňových deliktů nepravomocně zproštěni, proti rozhodnutí se však odvolal státní zástupce.

Obnova se netýkala pouze jedné faktury ve výši zhruba šesti miliónů korun. Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám