Hlavní obsah

Požár od keramické pece poničil skautům v Olomouci klubovnu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár poničil v neděli večer skautskou klubovnu na Holické ulici v Olomouci. Vznikl od zapnuté keramické pece a rozsáhlejším škodám zřejmě zabránila jen duchapřítomnost vedoucího skautů, který se svým kolegou hasil oheň před příjezdem hasičů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Požár poničil skautům v Olomouci klubovnu.

Článek

Požár vypukl okolo 19. hodiny. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce a dobrovolní z městských částí Chválkovice a Černovír.

„Hasiči po příjezdu zjistili, že v keramické dílně ve druhém nadzemním podlaží domu došlo k zahoření dřevěné podlahy a linolea,“ řekla Právu v pondělí mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Ráno podle ní dali skauti z keramického kroužku do pece výrobky na vypálení. „Pec je nastavená na 1000 °C, je vyhřátá za 5 až 6 hodin a potom se automaticky vypne a pomalu chladne. Skauti vždy pro jistotu ještě chodí pec kontrolovat a vypínat ze zásuvky. Když šel vedoucí kolem 19. hodiny pec zkontrolovat, cítil už na chodbě kouř a po otevření dveří do dílny se na něj vyvalil dým. Na zemi před pecí uviděl žhavé uhlíky, které zapálily podlahu,“ uvedla mluvčí.

Hasit začal vedoucí

Vedoucí podle mluvčí společně s kolegou začal oheň hasit ručním hasicím přístrojem, to ale nepomáhalo, a proto natáhli hadici z hydrantu a až do příjezdu první jednotky hasičů oheň hasili vodou.

„Hasiči oheň zlikvidovali, v průběhu likvidačních prací rozebrali dřevěnou podlahu, která se nacházela pod keramickou pecí, dohasili ohniska a odvětrali zakouřené prostory,“ dodala Hacsiková.

Požár zničil dřevěnou podlahu pod pecí o rozměrech 3 x 3 metry, pec pravděpodobně požárem nebyla poškozena. Výše škody byla předběžně stanovena na 20 tisíc korun. Příčinou vzniku ohně bylo sálavé teplo z pece v její spodní části.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám