Hlavní obsah

Za podvod s maturitou hrozí policistovi vězení a náhrada několikamiliónové škody

Právo, Patrik Biskup

Před 15 lety se stal Karel Čada policistou. Středoškolské vzdělání, které je základní podmínkou pro přijetí do služebního poměru, doložil při přijímacím řízení maturitním vysvědčením. Jenže teď vyšlo najevo, že úřední doklad je padělek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Policie odhalila podvod ve svých řadách po anonymním upozornění.

Článek

Roky starý podfuk může mít pro Čadu doslova likvidační následky. Policie po něm totiž bude zřejmě zpětně vymáhat všechny peníze, které mu jako zaměstnavatel vyplatila. A nejde rozhodně o nějaké drobné.

„Škodu jsme vyčíslili na více než pět miliónů korun. Je to součet všech finančních náležitostí od hrubé mzdy, přes ošatné až po výsluhový příspěvek. O tuto částku se neoprávněně obohatil tím, že pracovní místo, na které by jinak neměl nárok, získal podvodem,“ řekla Právu mluvčí Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS) Radka Sandorová.

Podle ní už vyšetřovatel GIBS zahájil trestní stíhání pro zločin podvodu a padělání a pozměňování veřejné listiny.

Na podvod upozornil anonym

„V případě prokázání viny hrozí obviněnému až deset let vězení,“ dodala Sandorová.

Devětačtyřicetiletý Čada působil u západočeské policie od roku 1996. Dopracoval se až na pozici jednoho z nižších velitelů u zásahové jednotky. Zastával také místo spojené s agendou zbraní.

Do civilu odešel na vlastní žádost loni po 15 letech, kdy měl nárok na výsluhu. Nyní je zaměstnancem Správy šumavského národního parku.

„Asi čtrnáct dní předtím, než ukončil služební poměr, jsme na něho obdrželi anonymní udání. Protože šlo o vážné obvinění, tak jsme to jeli prověřit do školy, odkud měl maturitní vysvědčení. Tam nám sdělili, že jde o padělek a že takový člověk tam nikdy nestudoval,“ uvedl krajský policejní ředitel Jaromír Kníže s tím, že celou záležitost pak předal na GIBS. „Jako poškozená organizace se připojíme k trestnímu řízení,“ dodal Kníže.

Ještě jedna zápletka

Případ má ale ještě další zápletku. Čada totiž úspěšně absolvoval bakalářské studium na Právnické fakultě v Plzni.

Při příjímacím řízení ke studiu předložil stejně jako v případě nástupu k policii falzifikát maturitního vysvědčení. Podle rektorky Západočeské univerzity Ilony Mauritzové by mu měl být vysokoškolský titul odebrán.

„V našem systému vzdělávání nemá ten předchozí stupeň, a to je maturita. Pokud se prokáže, že padělal maturitní vysvědčení, tak by padlo i jeho vysokoškolské vzdělání,“ prohlásila Mauritzová.

Upozornila ale na to, že fakulta nemůže podrobně zkoumat pravost každého dokumentu předloženého žadateli o studium. „Jestliže je maturitní vysvědčení na správném papíře, má vodotisk a všechny patřičné podpisy a razítka, jen těžko se pak dá na první pohled odhalit padělek,“ doplnila rektorka.

Sám expolicista obvinění komentovat nechce. „Já se k tomu nebudu vyjadřovat,“ řekl a zavěsil telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám