Hlavní obsah

Elitní detektiv neuspěl s odvoláním, trest za uplácení kolegy mu platí

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Bývalý elitní detektiv z protikorupční policie Jiří Vrba se po úterním pravomocném rozhodnutí Krajského soudu v Plzni zařadil mezi ty, které sám stíhal. Z jednací síně odešel s cejchem zločince, který se pokoušel uplatit svého kolegu Jaroslava Vilda, aby zametl pod koberec rozpracovaný případ.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Bývalý detektiv protikorupční policie Jiří Vrba (vpravo) před soudem

Článek

Pětapadesátiletý Vrba, kterého před pěti lety osobně vyznamenal za příkladné plnění služebních povinností tehdejší ministr vnitra Ivan Langer, dnes neuspěl s odvoláním proti uloženému dvouletému trestu z loňského prosince plzeňským okresním soudem. „Ten měl pro rozhodování k dispozici všechny potřebné důkazy a jejich hodnocením dospěl ke správnému skutkovému zjištění,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Šilhavý.

Vrba podle rozsudku nabídl Vildovi peníze a další výhody výměnou za to, že ukončí prověřování podnikatele Luďka Tůmy podezřelého z daňových úniků. Konkrétně se mělo jednat o úplatek ve výši sto tisíc korun anebo zajištění bezproblémového vystudování vysoké školy.

Řekl mi, že jsem ťal do živého, a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat.
Poškozený

Poprvé Vrba kontaktoval Vilda v únoru 2008 v plzeňské restauraci Kalikovský mlýn. „Řekl mi, že jsem ťal do živého, a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat,“ vypovídal před soudem Vild. Ten se s Vrbou později setkal ještě čtyřikrát. To už ale bylo pod dohledem policejní inspekce.

„Hned na té první schůzce zaznělo, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody, například, že si mohu říci o finanční prostředky se spodní hranicí sto až dvě stě tisíc korun anebo že mi bude zařízeno bezproblémové vystudování vysoké školy. Na druhé straně mne ale Vrba upozornil, že pokud tak neučiním, může dojít k mé likvidaci,“ pokračoval Vild.

Ten už měl připravené dokonce i fiktivní usnesení o odložení té věci pro případ, že by ho chtěl Vrba vidět. Věci ale později nabraly jiný ráz. Po třetí schůzce nastala několikaměsíční odmlka. Na posledním setkání Vrba úplně otočil. „Řekl mi, že se dozvěděl, že jsem tu věc zastíhal, a že je rád, že jsem jeho nabídku nepřijal,“ prohlásil Vild. Jeho výpověď byla podle soudu klíčovým důkazem. „Neměl sebemenší důvod uvádět nepravdivé skutečnosti, s obžalovaným nikdy v žádném sporu nebyl. Kromě jeho výpovědi měl soud k dispozici ještě i další nepřímé důkazy,“ konstatoval soudce Šilhavý.

Je to podrazák a egoista, který kvůli kariéře potopil i vlastní rodinu.
Odsouzený

Vrba před soudem vinu odmítl s tím, že jednání s Vildem se týkala výhradě tématu společné bezpečnostní agentury. „Vild chtěl odejít do civilu, a tak jsme probírali možnost založit si bezpečnostní agenturu,“ prohlásil Vrba. Ve své emotivní výpovědi na Vilda naházel špínu „Je to podrazák a egoista, který kvůli kariéře potopil i vlastní rodinu. Vždycky prahnul po nějaké funkci a za tím si tvrdě šel,“ prohlásil Vrba.

U soudu ale Vrba nestojí poprvé, jako obžalovaný figuruje v rozsáhlé kauze zneužívání policejní databáze, když v jeho počítači našla inspekce nelegálně vylustrované údaje, které měly sloužit ke kompromitaci zaměstnanců státní správy brojící proti nepoctivým podnikatelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám