Hlavní obsah

Odsunul gauč a vytáhl pytel s výbušninami, popsal obchod se Srbem agent

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Stačila první schůzka a padli si do oka. Šedesátiletý Srb Ljubiša Markovič ale netušil, že právě uzavřel obchod s policejním agentem, kterému nabídl ke koupi osm kilogramů výbušnin s příslušenstvím.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Ljubišu Markoviče přivádí eskorta k soudu.

Článek

„Odsunul gauč a vytáhl veliký černý pytel, kde byly kvádry plastické trhaviny zabalené v mastných papírech a dále rozbušky, kabely či speciální kleště k zapojení vodičů a drátů. Zaplatil jsem a zboží odvezl,“ uvedl v úterý u plzeňského soudu detektiv, který byl na cizince nastrčen jako volavka.

Jako utajený svědek vystupující pod jménem Marcel Málek vypovídal prostřednictvím mikrofonů z jiné místnosti. Na úvod řekl, že dostal úkol od nadřízeného, aby prověřil informaci a poznatky o tom, že se Markovič delší dobu pohybuje na ilegálním trhu se zbraněmi.

„Hned na prvním setkání, kde jsem se mu představil jako obchodník, který kšeftuje s kdečím, mi nabídl výbušný materiál.
detektiv

Během pěti schůzek uskutečnil agent a cizincem dva obchody za stotisíc korun. Kromě 5,5 kilogramu trinitrotoluenu a 2,5 kilogramu semtexu nakoupil policista od Markoviče ještě dva funkční samopaly bez výrobních čísel se zásobníky a náboji. K předání horkého zboží došlo v obou případech v Rokycanech, kde byl také Srb s přezdívkou Koča loni v říjnu zatčen.

„Na obžalovaného jsem se nakontaktoval přes člověka, který se pohybuje v prostředí,“ řekl policista k situaci, která předcházela obchodu.

„Hned na prvním setkání, kde jsem se mu představil jako obchodník, který kšeftuje s kdečím, mi nabídl výbušný materiál. Říkal, že se celý život zabývá nákupem a prodejem zbraní a výbušnin. Tvrdil, že se dostal do finanční tísně kvůli hazardním hrám,“ dodal policista.

Nejprve mu Markovič prodal výbušniny a později i samopaly. „Působil opatrným dojmem. Jednou mě dokonce prošacoval, aby se přesvědčil, zda nemám nějaké nahrávací zařízení nebo zbraň. Zřejmě uspokojen tím, že vyšel první kšeft s trhavinami, mě oslovil znovu s tím, že je schopen dodat útočné palné zbraně. Na následující schůzku mi přivezl dva samopaly, zaplatil jsem za ně 50 tisíc korun,“ pokračoval detektiv.

Ten se také snažil od Markoviče zjistit, odkud zbrojní arsenál pochází.

„Vždycky odpovídal vyhýbavě. Nic konkrétního nikdy neřekl, pouze to, že je na obchodu zainteresováno více lidí. On sám se mě také neptal, co se zbraněmi budu dělat. V podstatě ho to ani nezajímalo. Měl jenom strach, aby mi to nebouchlo třeba při převozu. Kladl mi na srdce, abych byl opatrný, že přepravovat takový materiál není legrace. Taky trval na tom, že až s tím dorazím do cíle, musím mu poslat esemesku, že jsem v pořádku,“ pokračoval agent.

Agent lže, tvrdí obžalovaný

Markovičovi, který žije v České republice už více než 20 let, hrozí za nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení až osm let vězení. Agentovu výpověď označil z větší části za lež. Tvrdil, že spolu domlouvali obchod s pozemky.

„Ten člověk začal mluvit o tom, že by koupil nějaké zbraně, že to má pojištěné tak, aby je mohl dostat do Německa. Když to nevyšlo s těmi pozemky, tak jsem mu podlehl a něco mu prodal,“ prohlásil Srb.

Soud jednání odročil na konec léta, kdy by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám