Hlavní obsah

Podvodný prodej vrtů s minerálkou Korunní stvrdil notář. Neví o tom

Právo, Patrik Biskup

Bývalý karlovarský notář Jiří Ettler je už deset let v důchodu. O to překvapeněji reagoval, když jej Právo oslovilo v souvislosti s případem podvodného prodeje pozemků s vrty patřících společnosti Karlovarská Korunní Kyselka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva měl Ettler jako notář stvrdit, že vlastníkem vrtů s minerálkou je jeden z dvojice podezřelých podvodníků Josef Lang z Andělské Hory. Notářským razítkem s Ettlerovým jménem jsou opatřeny dokumenty, na základě kterých Lang předstíral vlastnická práva na předmětné pozemky.

Langa a jeho kumpána Tomáše Vecka zatkli minulý čtvrtek karlovarští krajští kriminalisté. Obvinili je z toho, že se pokusili za 45 miliónů korun prodat slovenským podnikatelům pozemky s vrty a přečerpávací stanicí stáčející známou kyselku Korunní u Stráže nad Ohří, které jim nepatřily.

A právě úřední listiny s Ettlerovým dobrozdáním měly u Slováků rozptýlit všechny pochybnosti a přesvědčit je, aby do obchodu šli. Ověřovací doložkou s Ettlerovým razítkem byl podle informací Práva opatřen falešný návrh na vklad vlastnického práva na předmětné pozemky do katastru nemovitostí společně se smlouvou o vrácení pozemků ze strany společnosti Korunní původnímu majiteli, za kterého se vydával právě Lang.

Je to konina, tvrdí bývalý notář

Ettler se dušoval, že s případem nemá vůbec nic společného. "Je to pěkná konina. Notářskou praxi jsem skončil v roce 2002. Razítka jsem odevzdal notářské komoře. Mám svědomí čisté," reagoval dnes již osmdesátiletý právník.

Vysvětlení pro to, jak se razítko s jeho jménem objevilo na falešných dokumentech, ale žádné neměl.

"Pro společnost Korunní jsem nikdy nic nedělal. Ani jméno Josef Lang mi nic neříká. Pravda je, že v minulosti mi jednou razítko ukradli, a dokonce bylo zneužito. To řešila policie," prohlásil.

Právo také zjistilo, že některé další falešné listiny, kterými Lang potenciálním kupcům prokazoval vlastnictví vrtů, byly kvůli věrohodnosti opatřeny přelepkou karlovarského advokáta Josefa Havlíčka. Ten je také už několik let v důchodu a nyní je trestně stíhán za to, že se měl podílet na údajně nezákonných praktikách soudního exekutora Luďka Němce.

Právu se ho kontaktovat nepodařilo, takže není jasné, jestli má v podvodném prodeji minerálky prsty, a nebo stejně jako v případě notáře Ettlera mohlo jít o zneužití jeho jména.

Jak už Právo informovalo, Lang nabízel pozemky k prodeji od roku 2008 prostřednictvím realitního makléře, kterému tvrdil, že vyhrál soudní spor se společností Karlovarská Korunní Kyselka a pozemky získal do svého vlastnictví.

Slovenští podnikatelé projevili zájem o koupi pozemků v polovině roku 2009. Langovi zaplatili rezervační poplatek více než pět miliónů korun a začali si zajišťovat 40miliónový úvěr na koupi pozemků. Zřídili si dvě obchodní společnosti, v jejichž názvu bylo slovo Korunní. Policie zasáhla ve chvíli, kdy Slováci podepsali s podvodníky kupní smlouvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám