Hlavní obsah

Psychóza? Deprese? Psycholog hledá odpověď k nálezu čtyř mrtvých dětí

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klinický psycholog Jeroným Klimeš odpovídal na otázky deníku Právo, jež se týkaly tragického nálezu čtyř mrtvých dětí na Svitavsku.

Foto: René Chvalina, Právo

Policisté hlídkují u domu, kde byly nalezeny mrtvé děti.

Článek

Setkal jste se někdy s podobným případem, jako je vražda čtyř dětí?

Takové věci člověk slýchává, že matka zabije dítě. Znal jsem případ, kdy muž zabil dvě děti a poté ženu, takové věci se stávají. Pokud jde o ten počet, na vraždu čtyř dětí si nevzpomínám. Nejsem na to ale odborník, je to otázka spíš pro kriminalisty.

Zatím nevíme, kdo v tomto případě vraždil. Jaký obecně bývá motiv vraždy vlastního dítěte?

Příčin může být více. Nějaká forma schizofrenie, tedy různé bludy, přesvědčení, že třeba zabitím dítě katapultuji někam do vesmírných světů. Může to být důsledek těžké deprese. Ale může to být i válka s partnerem. Nedávno se stal případ, kdy žena zabila dítě, aby ho nedostal do péče její muž.

Existuje i možnost laktační psychózy.

Samozřejmě. Termín laktační psychóza sám napovídá, že jde o druh schizofrenie, tedy psychózy.

Co se se ženou v tomto rizikovém období stane?

To právě nikdo neví. Žena je v tomto období pod vlivem nejrůznějších stresů, hormonů, přestavby těla a může se stát, že není přímo příčetná. Může mít bludy, třeba hlasy, které jí našeptávají, aby dítě zavraždila.

Může mít pocit, že to dítě zničí celý svět, a proto ho ona musí zničit. Zadání je velmi neurčité a možností je moc. Bezpochyby to bude jedna z těch základních věcí, jež se nabízejí, ale která, těžko říct.

Reklama

Výběr článků

Načítám