Hlavní obsah

Jeden z nejbrutálnějších českých vrahů odsouzený na doživotí se chystá na svobodu

Novinky, Karen Mchitarjan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Peca, jeden z osmi nejbrutálnějších českých vrahů, může být poměrně brzy opět na svobodě. Muž, který 19. května 1993 vyvraždil celou svou rodinu, a to velmi brutálním způsobem - několika ranami sekerou do hlavy, může po dvaceti letech za mřížemi požádat o předčasné propuštění.

Doživotí Pavla PecyVideo: Pro Novinky.cz Miroslav Vaňura

 
Článek

České zákony, které sice znají pojem doživotní trest, s tím počítají, i ten nejnebezpečnější vrah se může po určitém čase ocitnout znovu na svobodě.

Peca chladnokrevně sekerou ubil svou manželku Zdenu a tehdy devatenáctiletou dceru Petru. Přes hodinu čekal v zakrváceném bytě na mladší, teprve čtrnáctiletou dceru Radku, na kterou se vrhl hned ve dveřích a stejným vražedným nástrojem deseti ranami do hlavy znetvořil její tělo a částečně amputoval levou ruku a dva prsty.

Za tři roky tomu bude dvacet let a Pavel Peca, který trojnásobnou vraždou vyřešil rozvrácené manželství, možná bude volně chodit mezi námi.

Bratr a strýc zavražděných Bohumil Ulrich se toho dne děsí. Na vlastní oči viděl zohavená těla své sestry a neteří a na ten pohled dodnes nezapomněl. „Holky neměly vůbec žádnou šanci na nějakou sebeobranu, na nějaké vysvětlování. První byla popravena Péťa. Dostala celkem deset ran, deset ran do hlavy,“ vzpomíná Ulrich, který dodnes nepochopil chladnokrevnost svého švagra.

„Jako poslední po zhruba hodinovém čekání přišla o život Radka, která z mnoha důvodů trpěla nejvíc. Byla vtažená do bytu přes znetvořená těla své sestry a matky,“ dodal.

Ohavný čin zamával i s kriminalisty

„Říkali jsme si, že to nemohl udělat normální člověk, že to prostě udělal nějaký blázen,“ vzpomíná na myšlenky svého týmu dnes bývalý policista Jaroslav Vlk.

A stejného názoru byl i bývalý státní zástupce Miroslav Antl. „V životě jsem neviděl takovou situaci na místě činu. Všude spousta krve a nejhorší byly rozsekané oběti a z toho dvě děti.“

Vrah byl policistům známý od počátku. Nebylo to kvůli jejich rychlé práci, ale šestnáctistránkovému dopisu, který Peca po sobě zanechal. Popsal každou svou myšlenku a důvod, proč ten hrůzný čin spáchal.

„Rozsekal svou nejstarší dceru Petru, po té i svou bývalou manželku Zdenku a sedl si ke stolu a psal dopis. Psal, že čeká na nejmladší Radku. Byl to hyenismus, bylo to něco strašného. Sedí u stolu v kuchyni, píše dopis, všude okolo rozsekaná těla jeho blízkých a on čeká na mladší Radku, která přijde každou chvíli,“ kroutí nechápavě hlavou Vlk.

Po činu šel na panáka

Chladnokrevnost Pavla Peci neznala mezí. Poté, co zavraždil obě dcery a manželku, přestrojil se a bez mrknutí oka odešel sklepním oknem, nastoupil do autobusu a v nedaleké hospodě U letců se díval na fotbal a objednával si jednu skleničku tvrdého alkoholu za druhou. A právě tam ho kriminální policie zadržela.

Zajímavý byl postřeh přítomných policistů, dle kterých nelitoval svého činu. „Ptal jsem se ho, co k tomu chce říct, proč vraždil. Říkal, že původně chtěl zavraždit i sám sebe. Sebevraždu však spáchat nedokázal, protože zjistil, že je příliš velký slaboch. Myslel jsem si, že brečí, protože lituje svého činu, který spáchal, on ale v podstatě litoval sám sebe,“ vzpomíná Antl na noc, která se mu stále promítá před očima.

Pavel Peca byl za trojnásobnou brutální vraždu odsouzen Krajským soudem v Hradci Králové na 24 let za mřížemi. Po odvolání Antla mu Nejvyšší soud změnil trest na doživotí. Přesto se po dvaceti letech může opět dostat na svobodu.

„Je potřeba, aby trest odnětí svobody na doživotí bylo takzvané absolutní doživotí. Absolutní doživotní trest znamená, že je vyloučen návrat těch nejbrutálnějších vrahů mezi řádné občany,“ žádá změnu zákonů Antl.

A stejného názorů jsou pozůstalí po bestiálním vrahovi Pavlu Pecovi. „Peca je nenapravitelný člověk. Ten bude jenom pokračovat ve svém divadle. Pokud se někteří psychologové nebo psychiatři domnívají o jeho nápravě, budu se s nimi přít, že se hluboce mýlí,“ dodal rozhodně Ulrich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám