Hlavní obsah

V Karlových Varech hořela aréna, má se tam hrát basketbalové mistrovství

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman, Martin Kézr

V Karlových Varech začala v pondělí před půl třetí odpoledne hořet multifunkční KV Aréna. Zhruba po hodině se podařilo požár, který vznikl v podzemních garážích pod tréninkovou halou, uhasit. Při požáru se nadýchal jeden muž kouřem a musel být převezen na ARO karlovarské nemocnice.

Článek

Požár podle všeho neohrozí konání závěrečných utkání Mistrovství světa v basketbalu žen, které má začít už v úterý 28. září prvními utkáními.

„Ještě před příjezdem se z objektu samo evakuovalo kolem tří set osob včetně hokejových žáčků, kteří zrovna v tréninkové hale trénovali,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal, podle kterého na místě požáru zasahovalo čtrnáct cisteren a kolem stovky hasičů.

„Záchranka odvezla jednoho 46letého muže, který se nadýchal zplodin, na ARO karlovarské nemocnice,“ uvedl mluvčí karlovarské záchranky Lukáš Hutta s tím, že žádné další zranění či zdravotní újmu si požár nevyžádal. „Dobře zafungoval protipožární signalizační systém KV Arény, takže všichni včas z haly vyběhli na prostranství před ní,“ uvedl mluvčí KV Arény Lukáš Pokorný.

Šampionát asi není ohrožen

Podle Kasala se jednalo o poměrně rozsáhlý požár. „Vznikl zřejmě na elektroinstalaci v jejích podzemních garážích. Ale to je jen domněnka, vše bude teprve předmětem šetření,“ uvedl Kasal, podle kterého požár hasiči zvládli asi po hodině hašení.

„Svědci viděli na místě podzemních garáží osobní auto v plamenech. Ovšem neví se, zda  hořelo nejdříve auto, nebo chytlo například kvůli požáru elektroinstalace, který tomu předcházel,“ podotkl mluvčí KV Arény Lukáš Pokorný.

Jak dále uvedl Kasal, zatím není ještě známa příčina požáru. „Vyšetřovatelé jsou na místě,“ uvedl Kasal, podle kterého není znám ani rozsah škod, které požár nadělal. „To vše je předmětem šetření,“ uvedl mluvčí hasičů s tím, že prostory KV Arény jsou po požáru zakouřené.

„O tom, zda je kvůli tomu ohroženo pořádání finálové části Mistrovství světa basketbalu žen, je ale předčasné nyní hovořit,“ dodal. „O tom se teď rozhoduje,“ dodal Pokorný.

Zápasy se nezruší

Známy už jsou škody na KV Aréně. „Nejsou nikterak velké, protože hořelo v podzemních garážích,“ uvedl ředitel KV Arény Jiří Hejda, podle kterého betonové zdivo vlivem požáru nepopraskalo. „Není tam vidět žádné poškození,“ podotkl s tím, že podle všeho nebude nic bránit pořádání závěrečné části Mistrovství světa v basketbale žen.

První utkání ve skupině o 13. až 16. místo se má přitom hrát už v úterý 28. září od 17 hodin. „Krizový štáb rozhodl, že se zde šampionát uskuteční. Nastoupí tu ještě v pondělí 27. září navečer elektroinstalační firma, která dá do zahájení utkání do pořádku některé požárem poškozené elektroinstalace v podzemních garážích,“ uvedl Hejda.

„Rovněž jsme rozhodli o tom, že pro jistotu podložíme stavebně strop pod podlahou spojovacího krčku mezi tréninkovou a hlavní halou, aby bylo možné tuto spojovací chodbu, pod kterou hořelo, bez rizika používat,“ uzavřel Hejda.

Tréninky se přesunuly

Operativně jsme tréninky všech čtyř týmů, které tu bodu od úterý hrát zápasy o 13. až 16. místo, přesunuli z KV Areny do haly Lokomotivy Karlovy Vary. To by však měla být jediná změna, která by se v souvislosti s požárem měla světového šampionátu v Karlových Varech dotknout,“ sdělil člen karlovarského organizačního výboru Roman Maleček.

Podle vyjádření provozovatele KV Areny nedošlo k žádnému poškození haly a tak jediným problémem byl nepříjemný kouř a odpojené elektrické obvody v hale.

„Vzhledem k tomu, že KV Arena je jednou z nejmodernějších hal v České republice, má velmi kvalitní systém klimatizace a jsme přesvědčeni, že v okamžiku, kdy bude znovu zapojena elektřina, tak během pár hodin dokážeme halu vyvětrat tak, že se bude moci úterní program odehrát bez jakýchkoliv omezení,“ doplnil Maleček.

Ve Varech už jsou nyní družstva Číny, Senegalu, Argentiny a Mali. Ostatní účastníci MS dorazí až ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám