Hlavní obsah

Radnice nechá strhnout spálený dům ve Vítkově, majitelé zaplatí později

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

S radnicí ve Vítkově na Opavsku se spojili už tři němečtí majitelé domu, jenž byl před měsícem vypálen při útoku na romskou rodinu, která ho obývala. Starosta Vítkova Pavel Smolka uvedl, že majitelé mají povinnost dům nechat zdemolovat, ale že to do stanoveného termínu nestihnou. Radnice proto nechá dům strhnout na vlastní náklady, které bude od šestice Němců požadovat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Místo žhářského útoku ve Vítkově navštívil i ministr pro lidská práva a menšiny v demisi Michael Kocáb.

Článek

"Jeden zatelefonoval, dva napsali,“ prozradil Pavel Smolka s tím, že rozeslal dopisy všem šesti německým spolumajitelům domku. Každého informoval o tom, že jako majitelé mají povinnost dům zdemolovat do termínu daného stavebním úřadem. Ten vyprší na konci tohoto týdne.

"Už to nestihnou, a proto necháme dům zdemolovat v příštím týdnu my,“ uvedl starosta a dodal, že náklady na zbourání zbytku domu, odvezení nebezpečného materiálu a osazení cedulí s upozorněním přijde radnici na zhruba 20 tisíc korun. Ty by pak mělo město dostat od šestice Němců.

Dva z majitelů přijedou do Česka

Demolici provede radnice na své náklady sama proto, aby polorozbořené zdi na nikoho nespadly.

"Majitelé by pak měli zajistit odvezení sutin,“ naznačil Smolka. Podle něj zavítají dva majitelé domku v červnu nebo červenci do České republiky. Starosta by se chtěl s nimi setkat, aby mohl o zdemolovaném domku jednat.

"Nejedou sem, ale na Vyškovsko, kde mají nějaké příbuzné,“ vysvětlil první radní Vítkova, který by si dokázal představit, že by majitelé převedli bezúplatně pozemek na město. "Pak bychom se o odstranění sutin postarali sami. Bude to sice prodělečné, ale máme zájem na tom, aby město vypadalo dobře,“ poznamenal Smolka.

Vedení Vítkova ale nemyslí jen na zvelebení místa, kde je nyní stále ještě vypálená ruina. Na pomoc romské rodině založilo konto a veřejnou sbírku. "Na účtu je k dnešnímu dni asi 680 tisíc,“ řekl ve středu odpoledne starosta.

Peníze by měly posloužit postižené rodině při nákupu nového bydlení. "Tři až pět nemovitostí ve Vítkově a okolí by se za tuto částku už dalo pořídit. Zatím si ale nevybrali, v hledání a prohlídkách budou pokračovat příští týden,“ poukázal na adresu Romů.

Tři oběti žhářského útoku

Zatím neznámí žháři podpálili střechu nad hlavou devítičlenné romské rodině krátce před půlnocí v sobotu 18. dubna. V době útoku spalo v domě osm lidí, z toho tři byli popáleni. Nejhůře byla postižena dvouletá Natálka, která má popáleniny 2. a 3. stupně na 80 procentech těla a stále je v péči lékařů.

Rodina nyní žije v azylové ubytovně patřící Vítkovu. Policie stále prošetřuje tři možné verze útoku. V souvislosti s požárem policisté pátrají po tmavém neosvětleném autě, které mělo projet kolem domu těsně po žhářském útoku.

Reklama

Související články

Dům ve Vítkově čeká demolice

Zbytky vypáleného domku ve Vítkově na Opavsku, na který zaútočili předminulou sobotu žháři, budou strženy. V úterý si byl místo prohlédnout statik, který jako...

Výběr článků

Načítám