Hlavní obsah

Mapa nehodovosti má pomoci odhalit riziková místa na silnicích

Právo, Novinky, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si od úterý mohou na internetu vyhledat mapu nehodovosti v jednotlivých oblastech Česka. Policie spustila webové stránky, na nichž lze zobrazit mapu nehod v českých regionech za určené časové období. Zjistit například lze, kde se nejčastěji stávají nehody se zvěří, nebo kde je nebezpečné jezdit v mlze.

Článek

Na mapě si každý může vyhledat nehody v konkrétní lokalitě s přesností několika metrů, a to podle nejrůznějších kritérií -podle času nehody, příčin havárií, jejich následků, i podle povětrnostních podmínek nebo přítomnosti alkoholu u řidiče.

U každé vyhledané kolize pak zájemce najde kompletní protokol o nehodě vyjma osobních údajů účastníků nehody.

„Můžeme se podívat na konkrétní silnici, která nás zajímá, a zjistit, jaké jsou příčiny a následky havárií, které se tam stávají,“ řekl šéf celorepublikové dopravní policie Leoš Tržil.

Čtvrtletní aktualizace

Mapy nehodovosti jsou přístupné na webových stránkách www.jdvm.cz/pcr/. Do formuláře se zadají požadovaná kritéria a program vygeneruje mapu oblasti, případně seznam nehod, o nichž se dále lze dozvědět další podrobnosti. Stránky se ale, zřejmě pod velkým náporem zájemců, načítají pomalu, či vůbec nefungují.

Systém podle Tržila neinformuje řidiče o aktuální situaci na silnicích, ale přináší statistické údaje. Data bude policie aktualizovat jednou za čtvrt roku.

„Kromě toho bude aplikace sloužit také šéfům jednotlivých dopravních inspektorátů, aby podle těchto dat mohli plánovat konkrétní dopravně-bezpečnostní akce,“ doplnil Tržil.

Nebezpečné stromy padnou

Zástupci místních samospráv mohou z mapy zjistit, za jakých okolností a s jakými následky havarují v jejich obci vozidla nebo kde se často opakují podobné nehody. Společně s policií pak mohou přijmout opatření, která dopravní nehodovost sníží. Dozvědí se například, že je v určitých úsecích nutné silnici upravit, více ji osvětlit nebo lépe označit.

Podle náměstka policejního prezidenta Ivana Bílka bude nyní policie více analyzovat jednotlivé úseky našich silnic. „Pokud zjistíme, že na určité silnici často umírají lidé po nárazu autem do stromu, budeme tlačit místní samosprávu, aby konkrétní alej nechala vykácet,“ poznamenal Bílek.

Řidiči také podle policie budou moci zjistit, ve kterých místech v jejich okolí se stávají ty nejvážnější dopravní nehody a kterým úsekům je lepší se vyhnout.

„Je to názorná pomůcka, která na první pohled ukazuje, kde je problém, aniž by bylo nutné dělat hlubší analýzy,“ uvedl Josef Tesařík, který má na ředitelství dopravní policie na starosti statistiky nehodovosti.

Z mapy nicméně podle něj vyplývá, že místa, kde nedochází k nehodám s následky na zdraví nebo na životech, jsou v podstatě jen v uzavřených vojenských prostorech nebo na vrcholcích českých hor.

Související témata:

Výběr článků

Načítám