Hlavní obsah

Skinheadi dostali za zabití dívky čtyři a osm let

– OSTRAVA • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Tresty za smrt devatenáctileté Petry Baloghové, jejíž tělo bylo v pokročilém stadiu rozkladu nalezeno loni v létě v lesíku na okraji ostravské čtvrti Dubí, rozdal v pátek ostravský krajský soud.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta vede obžalované v případu.

Článek

Skinhead Marian Mana dostal osm let, jeho kamarád Karel Ochvat čtyři roky. Podle soudu Mana dívku v lesíku 15. června 2007 pobodal a spolu s Ochvatem pak částečně zahrabal. Tělo bylo nalezeno až po dvou měsících.

Manu soud uznal vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti. Jednání Ochvata, jenž byl původně stíhán pro stejný trestný čin, nakonec vyhodnotil pouze jako trestný čin nadržování, protože nebylo prokázáno, že by se na samotném útoku podílel.

Motivem napadení, které skončilo smrtí mladé dívky, byla podle soudu pomsta za to, že Baloghová okradla Manovu matku o 100 tisíc korun.

Vzhledem k pokročilému rozkladu těla policie několik týdnů pátrala po totožnosti. Až po několika týdnech se přihlásila matka zabité dívky, která viděla v televizní pátrací relaci fotografie šperků, nalezených na těle mrtvé. To, že jde skutečně o její dceru, potvrdily testy DNA.

Mana zavražděnou nenáviděl

Vyšetřování se pak soustředilo na partu ostravských skinheadů, se kterými se Baloghová stýkala. Bývalý přítel Marian Mana byl jedním z prvních podezřelých a poté, co vyšlo najevo, že Baloghová okradla jeho matku a ten ji proto nenáviděl, ještě více zesílilo.

Baloghová podle tvrzení Many ukradla jeho matce 60 tisíc korun a o dalších 40 tisíc ji připravila tím, že si na její jméno vzala půjčky, které nesplácela. Když ji Mana vyhodil z bytu, odcestovala na jaře do Rakouska, aby tam vydělala peníze na splacení dluhu.

Pak se ale vrátila a k placení se neměla. Proto ji jeden z kamarádů obžalovaných Rostislav Ječmen vylákal pod lstivou záminkou do lesíka, kde ji pak Mana napadl. „Chtěl ji jen postrašit a důrazně jí domluvit, aby peníze vrátila,“ řekl Ječmen policistům.

Oba obžalovaní přiznávali, že ke konfliktu v lesíku došlo, ale celou vinu sváděli právě na svého kamaráda, korunního svědka Ječmena. „Viděl jsem, jak nad ní klečí, a když se postavil, měl v ruce nůž,“ vypověděl Ochvat u soudu, stejně jako dříve před policisty.

Podle soudu ale jejich verze není pravdivá. Ječmen neměl k útoku vůbec žádný motiv, ale i z dalších okolností je patrné, že na dívku svoji ruku nevztáhl on, ale Mana. „Soud o tom nemá žádných pochybností,“ řekl soudce.

Obžalovaní si ponechali lhůtu pro odvolání, stejně učinila státní zástupkyně, takže rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám