Hlavní obsah

Kauza Kuřim: znalec tvrdí, že by bratři mohli týrat i své děti

Právo, Novinky, ČTK, pno, pko, jac
BRNO
Aktualizováno

U Krajského soudu v Brně pokračuje i v pátek proces v kauze týraných chlapců Ondřeje a Jakuba z Kuřimi. Dopolední program probíhal s vyloučením veřejnosti. Za zavřenými dveřmi účastníci soudního líčení sledovali projekci záběrů s týráním malého Ondry. Odpoledne vypovídal znalec, jeho výpověď se však nelíbila Kateřině Mauerové, tetě chlapců a znalce slovně napadla.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Kateřině Mauerové se názory znalce příliš nelíbily.

Článek

Odpoledne začal vypovídat znalec psychiatr Viktor Hartoš, který řekl o Ondrovi: "Jednání může opakovat na vlastních dětech, bude mít narušené psychosexuální zrání. Bude mít celoživotní následky. Také u Jakuba hrozí, že na svých dětech bude opakovat svoje zážitky. U obou je rozvinutá posttraumatická stresová porucha, Jakub je na tom psychicky hůř,“ řekl.

"Vzpomínky na událost budou chlapce provázet celý život. Jak se s nimi vyrovnají, si netroufám odhadovat. Jakub je na tom hůře, protože je na začátku puberty. Podle všeho byl sexuálně zneužíván. Pokud mu někdo sahá na genitálie, někdo cizí, tak se podle mého názoru jedná o sexuální zneužívání,“ řekl Hartoš.

:. MUDr. Viktor Hartoš seznámil soud s výsledky svého psychiatrického zkoumání Ondřeje a Jakuba.foto: Právo/Jan Chmelíček

Maily Kláře od "doktora" údajně psala buď Kateřina, Barbora nebo Hana Bašová

Závěr jednání krajského soudu v tzv. kuřimské kauze patřil státní zástupkyni Zuzaně Zámoravcové, která seznámila soud s výpisy z elektronického provozu: Maily od tajemného doktora Zejnalova chodily Kláře Mauerové z počítače v dětském centru Paprsek. Z toho, co bylo již dříve během procesu řečeno, je jasné, že je musela psát Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová nebo Hana Bašová. Jen ony měly k počítači přístup. Poslední zpráva byla odeslána 13. května 2007, den před zatčením Kateřiny.

Kateřina Mauerová zaútočila na znalce

Kateřina Mauerová na znalce po jeho výpovědi zaútočila: "Byly by menší psychické následky bez medializace?“ ptala se Mauerová. "Nebyla by žádná medializace bez takového týrání. To by se o případ společnost nezajímala a oni by s tím nebyli chlapci konfrontováni. A i bez medializace by byly následky velké,“ řekl znalec.

Podle Hartoše byl u chlapců narušen vztah k matce, která se aktivně podílela na jejich týrání. Ondra i Jakub budou podle znalce nejspíš potřebovat celoživotní terapeutickou pomoc.

Barbora měla být vtělením vysoké duchovní bytosti v pozemském světě

Dále vypovídal znalec religionista Zdeněk Vojtíšek: „Barbora asi měla být vtělením vysoké duchovní bytosti v pozemském světě. Bytost měla celému světu přinést zprávu o konci světa. Kluci mohli být týráni proto, aby neohrožovali tu bytost. Vedoucím skupiny měl být Josef Škrla, ale manipulátorem ve skupině mohla být i osoba nositelky poselství, tedy Barbora Škrlová."

Tajemným doktorem byla nejspíš některá z obžalovaných žen

Podle zjištění policie byla emailová adresa, kterou měl používat tzv. doktor, založena v Paprsku na konci roku 2007. Záhadný doktor tak emailem udílel pokyny z domu, kde pracovala Kateřina Mauerová a Barbora Škrlová.

Z dříve zveřejněných informací vyplývá, že k počítači v Paprsku, z něhož radil doktor jak postupovat, měla přístup Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová a Hana Bašová. Která z žen je doktorem zatím není jasné. Nejvíce se mluví o Kateřině Mauerové.

Jednání bude pokračovat v druhé polovině července.

Dopolední videoprogram bez veřejnosti

O uzavření dopolední části soudu pro veřejnost rozhodl soud ve čtvrtek. Důvodem byl obsah filmových nahrávek. Nezveřejnit tuto část důkazních materiálů navrhla soudci Pavlu Göthemu státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová. Podle ní jsou scény s chlapcem brutální a šokující.

Jako první bylo na programu promítání tříhodinového videa, které se našlo v domě Kláry Mauerové. Na něm je zachycen pobyt Ondry v komoře. Kazeta je označena jako "Pohádky ovčí babičky" a byla vložena do obalu od další pohádky Z pekla štěstí.

Poté přišly na řadu záběry pořízené prostřednictvím videochůvičky. Ty pořídil v květnu loňského roku Eduard Trdý z Kuřimi, který tak náhodou odhalil případ a ukončil chlapcům peklo na zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám