Hlavní obsah

Vakcína proti koronaviru bude do několika týdnů, slibují Izraelci

Novinky, jem
Jeruzalém

Izraelští badatelé finišují s vývojem očkovací vakcíny proti novému koronaviru. Vakcínu původně určenou pro drůbež jsou během tří měsíců připraveni začít testovat na lidech. Ve čtvrtek o tom informoval server Ynetnwes.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Experti z Výzkumného ústavu Galilea v Izraeli na vakcíně pracují už čtyři roky, vzhledem ke genetické shodě jsou ji ale připraveni modifikovat tak, aby zabírala i na vir SARS-CoV-2, jež vyvolává onemocnění Covid-19, které způsobilo současnou epidemii.

Izrael kvůli koronaviru zvažoval uzavření hranic, Itálie ruší sportovní utkání

Zahraniční

Děláme co můžeme

„Ve světě je velká poptávka po vývoji vakcíny proti koronaviru u lidí, takže pracujeme na tom, abychom uspíšili proces vývoje a dostali se k účinné vakcíně proti viru vyvolávajícím Covid-19 během 8 až 10 týdnů a přešli k bezpečnému testování na lidech během 90 dní,“ řekl na tiskové konferenci výkonný ředitel Výzkumného ústavu Galilela David Zigdon.

Koronavirus už tu může být, ale není důvod k panice, vzkazuje ministerstvo

Koronavirus

„Naše očkování pro drůbež je podáváno ´ústně´ a očekáváme, že očkování pro lidi bude také podáváno ústně,“ dodal Zigdon s tím, že jeho lidé vzhledem k naléhavosti zakázky pracují nepřetržitě.

Celkem už se novým koronavirem, který se do světa od přelomu roku šíří z čínského města Wu-chan, nakazilo přes 82 tisíc lidí. Podlehlo mu přes 2 800 lidí a více než 33 tisíc se jich naopak uzdravilo. Nejvíce nakažených mimo pevninskou Čínu je v Jižní Koreji, Íránu a Itálii. V Česku zatím výskyt viru SARS-CoV-2 prokázán nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám