Hlavní obsah

Smrtnost na covid-19 je u mužů 2,5krát vyšší než u žen

Novinky, jky

Nová studie čínských vědců a lékařů přichází s neveselou informací pro mužské pokolení. Podle jejích výsledků totiž mužům, kteří onemocní novým koronavirem, hrozí téměř dvaapůlkrát vyšší riziko úmrtí než nakaženým ženám. Na základě své studie se domnívají, že smrtnost viru u lidí skutečně neovlivňuje jen věk a přitěžující zdravotní okolnosti.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři a vědci začínají zjišťovat o koronaviru zajímavé informace.

Článek

„Již počátkem ledna jsme zaznamenali zvláštní trend. Přišlo nám, že na covid-19 umírá více mužů než žen. To vyvolalo otázku, zda jsou muži náchylnější k tomu, aby se nakazili či viru podlehli. Zjistili jsme, že nikdo jiný do té chvíle podobnou studii neudělal, a tak jsme začali sbírat informace,” popsal práci svou a svých kolegů Ťin-Kchuej Jang z pekingské nemocnice Tchung-žen.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Tým analyzoval několik databází pacientů, aby našel odpověď na to, zda je nějaký rozdíl mezi tím, jak muži a ženy reagují na virus. Pracovali tak se vzorkem 43 pacientů, které léčili, a s veřejně dostupnými daty dalších 1056 osob nakažených koronavirem.

Podobnosti se SARS

Doktoři navíc analyzovali i data 524 lidí nakažených chorobou SARS z roku 2003, protože viry stojící za nákazami SARS a covid-19 jsou podobné. Při útoku na buňky se pojí na totožný protein zvaný ACE2. Studie potvrdila, že starší lidé a ti se zdravotními potížemi mají průběh nemoci vážnější a více jim hrozí riziko úmrtí.

Muži a ženy mají podle čínského týmu odborníků stejnou pravděpodobnost, že virus chytí, muži mají však výrazně častěji těžký průběh onemocnění, bez ohledu na věk. Analýza ukázala podobný trendu i u pacientů se SARS, kdy umíralo výrazně více mužů než žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám