Hlavní obsah

První oběť koronaviru v Jižní Koreji, superpřenašečka nakazila lidi na mších

Soul/Tegu

Jižní Korea ve čtvrtek ráno oznámila první oběť nákazy nemocí Covid-19. V zemi za jediný den přibylo 53 nových případů nákazy, takže počet nemocných stoupl na 104. Nejvíce je postiženo město Tegu, kde nemoc rozšířila superpřenašečka, která je 31. nakaženou, uvedl list The Korea Times a agentura Jonhap.

Foto: Kim Jong-un, ČTK/AP

V Tegu převážejí zdravotníci v ochranných oděvech člověka, u nějž panuje podezření na nákazu koronavirem.

Článek

První oběť nemoci zemřela ve středu. Podlehla ve středu zápalu plic v nemocnici ve městě Čchongdo na jihovýchodě země.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Nemocí je ale nejvíce postiženo dvouapůlmilionové město Tegu, odkud pochází 51 z 53 nových případů nákazy. Třiadvacet z nich je spojováno se 61letou Jihokorejkou, u níž byla nákaza potvrzena v úterý, uvedlo Korejské středisko pro prevenci a nakažlivé nemoci. Předpokládá se, že nakazila celkem 37 lidí, když se účastnila bohoslužeb 9. a 16. února. Na těch se sešlo 1000 lidí. Kostel byl uzavřen. Tisícovka účastníků mše už je na vlastní žádost v karanténě, 90 z nich má příznaky. Celkem je v zemi v karanténě 1860 lidí.

Dva cestující z výletní lodi podlehli koronaviru

Svět

Epidemiologové se pokoušejí zjistit, zda žena stojí i za nákazou dvou lidí v Čchongdu, odkud pochází první jihokorejská oběť. Žena v únoru navštívila toto město ležící jižně od Tegu.

Foto: Kim Jun-beom, ČTK/AP

Jihokorejci v ochranných oděvech dezinfikují ulici v Tegu

Většina nově nakažených nepobývala v Číně a experti prověřují, jak se koronavirem nakazila superpřenašečka. Mohla se infikovat od jiného superpřenašeče, který je v nemocnici v Tegu od 7. února.

Nemoc Covid-19 má inkubační dobu až dva týdny, v této době mohou lidé roznášet infekci, aniž by sami pociťovali příznaky.

Reklama

Výběr článků

Načítám