Hlavní obsah

Primářka Bulovky: Pacienti jsou v izolačních místnostech

Aktualizováno

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová se v úterý vyjádřila k aktuálním informacím o pacientech s koronavirem. V ČR bylo zatím potvrzeno pět případů nákazy.

TK primářky Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce k aktuálním informacím o pacientech s koronaviremVideo: ČTK

 
Článek

Aktuální stav hospitalizovaných pacientů podle primářky nevyžaduje speciální režim. Pacienti s prokázaným onemocněním jsou v izolačních místnostech.

Na Bulovce je vedle čtveřice potvrzených případů hospitalizováno i pět osob, u nichž se čeká na vyloučení nákazy. V jednom případě jde o kontakt nakažených, další čtyři se vrátili z rizikových oblastí. Kapacita oddělení je 20 pacientů.

Celkem bylo v ČR testováno 236 lidí a na výsledky dalších čtyř desítek testů se čeká.

Primářka okomentovala i obavy veřejnosti, které jsou s šířením koronaviru spojeny. „Přes 80 procent (případů) má velmi lehký průběh, který se podobá chřipkovitému onemocnění. Uvědomme si, že chřipka je těžké onemocnění a vypadá mnohdy hůř než toto onemocnění,“ zdůraznila Roháčová, podle níž v letošní sezoně měla chřipka stovky těžkých případů a vyžádala si desítky úmrtí.

Cestovky storno kvůli obavám z koronaviru neodpouštějí, pojišťovny ho většinou nehradí

Koronavirus

Jedna nakažená žena je v nemocnici v Ústí nad Labem. Všichni mají slabé nebo žádné příznaky a mírný průběh onemocnění. Hygienici zároveň zmapovali kontakty všech nakažených. Žena hospitalizovaná v Ústí by mohla být převezena na Bulovku.

V jednotlivých krajích zůstávají další lidé v domácí karanténě.

Lidé, kteří by chtěli vyšetřit bez příznaků a nebyli v kontaktu s nakaženým, v nemocnici neuspějí. Není důvod k jejich testování, zdůraznila primářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám