Hlavní obsah

Polští katolíci varují před vakcínou. Náš pozemský život je v rukou božích, vysvětlují

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Vzdáváme se očkování vakcínou proti koronaviru a varujeme před jejím hromadným použitím i ostatní, protože jde o hroznou věc se zhoubnými následky, uvádí se v listu katolíků nacionalistických sil v Polsku, zaslané hlavě státu Andrzeji Dudovi i vládě premiéra Mateusze Morawieckého.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Vakcína proti covid-19 firem Pfizer/BioNTech

Článek

Vakcína proti koronaviru je podle autorů listu, který zveřejnila Gazeta Wyborcza i další polská média, „vyrobená z buněk lidských plodů pocházejících z potratů”. Láska k bližnímu nás vede k ráznému postoji proti vakcíně a varujeme před jejím použitím, stojí dále v listu.

Kristus pánem života na zemi

„Vyznáváme a věříme, že naším jediným pánem života a smrti je Ježíš Kristus. On je nejlepším lékařem, který léčí naše duše, těla i vůle. Jsme v rukách božích. Bůh je naší nejvyšší hodnotou, nikoli naše zdraví a dočasný pozemský život,” uvádí list.

Herečka šla Polákům příkladem a nechala se očkovat. Teď jí vyhrožují

Zahraniční

Jedním z jeho spoluautorů je i duchovní nacionalistických stran, hnutí a sdružení v Polsku Roman Kneblewski, který dlouhodobě hlásí, že pandemie koronaviru v zemi neexistuje a považuje ji jen za výmysl médií. „Lidé jako Kneblewski jsou schopní zveřejnit i největší hloupost, pokud potvrzuje jejich zvrácené představy o světě a ovlivní tím veřejnost,” napsala Gazeta Wyborcza.

Vakcíně nejvíc věří lékaři

Podle posledního průzkumu agentury IBRIS má o očkování proti koronaviru zájem 39 procent Poláků, 59,3 procenta obyvatel má obavy z vedlejších účinků vakcíny. Proti koronaviru se dosud v Polsku nechalo očkovat přes 170 tisíc lidí, především pak zdravotníků, kteří přicházejí na řadu jako první. Účinnosti vakcíny nejvíce věří lékaři, jejich obavy jsou podstatně menší než například u zdravotních sester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám