Hlavní obsah

Jedno procento nakažených se následků covidu nezbavilo ani za půl roku

Novinky, Jakub Štěpánek

S následky onemocnění covid-19 se potýká řada lidí týdny, nebo dokonce měsíce od nakažení. Oxfordská profesorka Trisha Greenhalghová uvádí, že jedno procento pacientů pociťuje následky ještě půl roku po nákaze. Ve Velké Británii vyčlení finanční prostředky na následnou léčbu tzv. „long-covidu”, tedy dlouhotrvajících příznaků.

Foto: Profimedia.cz

Sir Scott Stevens, šéf britské Národní zdravotní služby (NHS).

Článek

Deset milionů liber, tedy asi 300 milionů korun. Taková částka poputuje v letošním roce do britského zdravotnictví na podporu léčby pacientů s dlouhotrvajícími příznaky onemocnění covid-19. Oznámil to během středeční konference šéf Národní zdravotní služby (NHS) Simon Stevens.

Peníze půjdou do specializovaných center, která by mohly navštívit až stovky tisíc pacientů, u kterých covid-19 přetrvává týdny až měsíce po nákaze. U takových lidí se projevuje zejména zvýšená únava, dušnost, ale také psychické problémy jako úzkosti a deprese.

„Nyní už víme, že dlouhotrvající covid může mít silné dopady na fyzické i psychické zdraví pacientů. Jedná se o nezanedbatelnou menšinu případů, kdy příznaky onemocnění trvají týdny, někdy měsíce,” uvedl Stevens.

EU dostane další dodávku remdesiviru pro půl milionu pacientů

Ekonomika

Podle studie Královské univerzity v Londýně trpí příznaky covidu měsíc po nákaze každý desátý pacient. U každého padesátého trvá nemoc ještě po čtvrt roce, a jak doplnila pro The Daily Telegraph profesorka Greenhalghová, jedno procento pacientů trpí příznaky ještě půl roku po nákaze.

„Z výzkumů, které jsme provedli, se zdá, že jedno procento pacientů skutečně trpí příznaky šest měsíců po nakažení. U třetiny lidí se příznaky hojně vyskytují ještě po třech týdnech. Zdravotní stav většiny nakažených se pak postupně zlepšuje v období od tří týdnů do čtvrt roku,” doplnila britská profesorka.

Nejnáročnější rok

Stevens tak vyhověl sílícímu tlaku, aby se NHS věnovala případům dlouhotrvajícího covidu. Jak sám uvedl: „NHS, která tady bude po pandemii, bude jinou organizací než tou, která tady byla před covidem.”

Berlín poprvé po 70 letech zavře na noc bary i restaurace

Koronavirus

Ve středu také varoval před nadcházející zimou a označil letošní rok za „bezpochyby nejnáročnější období pro NHS v historii”.

„Když se podíváme dopředu na zimu, která nás čeká, budeme muset čelit kromě koronaviru také dalším problémům typickým pro toto období. Musíme udržet rozsah služeb, které NHS poskytuje, a reagovat velmi agilně,” dodal Stevens.

Dlouhodobý covid: potíže se mohou vléct i měsíce

Covid-19 má více příznaků, kromě kašle, únavy, bolestí hlavy a průjmu i ztrátu čichu. Pokud se objeví všechny, je mnohem vyšší riziko tzv. dlouhodobého covidu, což je stav, kdy potíže po prodělané nemoci covid-19 přetrvávají i přes negativní výsledky testů pacienta.

Projevy dlouhodobého covidu jsou různé, nejčastěji je popisována únava. Podle doktorky Claire Stevensové z King´s College jeho riziko stoupá u lidí nad 50 let a u žen. Je tedy možné, že i covid-19 může způsobovat dlouhodobý únavový syndrom jako u virů Epstein-Barrové vyvolávajících infekční mononukleózu.

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Koronavirus

Britský Národní institut pro zdravotní výzkumy (NIHR) ve své zprávě uvádí, že „dlouhodobý covid“ může mít 4 různé projevy, někdy i více z nich současně. Podle autorky zprávy Elaine Maxwellové se jedná o pacienty, kteří mají následné problémy po hospitalizaci na JIP a připojení na ventilaci. Dále se jedná o lidi s únavovým syndromem, o osoby s přetrvávajícím orgánovým poškozením a o ty, kdo mají proměnlivé projevy putující po těle.

Podle studie vědců King´s College má každý sedmý člověk projevy covidu nejméně čtyři týdny, jeden z dvaceti nejméně osm týdnů a jeden z 45 dokonce 12 týdnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám