Hlavní obsah

Zdravé a krásné orchideje

Novinky, ZC s.r.o.

Orchidej se stala jednou z nejčastěji darovaných rostlin. Její přirozená krása dělá radost všem, kteří ji milují.

Článek

Orchidej se stala jednou z nejčastěji darovaných rostlin. Její přirozená krása a schopnost dlouho kvést i v bytech ji předurčuje k tomu, aby dělala radost všem, kteří milují jejich květy.

Dnešní nepřeberné množství hybridů s neuvěřitelnou paletou barevných květů je opravdovou pastvou pro oči. Tyto hybridy není ani příliš složité pěstovat, musíme však dodržet několik zásad, abychom se z jejich květů mohli těšit opakovaně.

Stylové plastové obaly ELHO Brussels Orchid s vystouplým dnem jsou navrženy speciálně pro pěstování orchidejí. www.orchidweb.cz

První zásadou je prohlédnout si již v obchodě jak vypadá kořenový systém rostliny. Pokud je cítit zápach z kontejneru nebo vidíte zahnívající kořeny, nekupujte tuto rostlinu. To platí, i pokud na listech nebo v jejich úžlabí naleznete různé vatovité chomáčky nebo drobné pukličky. Nejspíše byste si s takovou orchidejí donesli domů i několik nezvaných návštěvníků.

Další zásadou je optimální zálivka. Orchideje jsou velice náchylné na přemokření, a proto je třeba, aby byly pěstovány ve speciálním kůrovém substrátu obohaceném o rašeliník. Substrát Rosteto pro orchideje a bromélie splňuje právě  tyto atributy. Zálivku provádějte například tak, že orchidej v kontejneru ponoříte jednou za čtrnáct dnů do nádoby s vodou na zhruba 20 minut a pak necháte přebytečnou vodu vytéct. Poté můžeme orchidej umístit do speciálního obalu pro pěstování orchidejí s vypouklým dnem.

 Listové výživy a substrát pro orchideje a bromélie jsou součástí řady Rosteto. www.rosteto.com

Většina orchidejí nesnáší přímé sluneční světlo, umístíme je tedy na východní nebo západní okno. V době, kdy vám orchideje kvetou, neměli bychom zapomínat na intenzivní hnojení. Kvetení rostlinu poměrně hodně vyčerpává, a aby všechny květy dlouho vydržely, potřebuje rostlina dodat živiny v co možná nejpřirozenější formě. To jí zajistí Rosteto Listová výživa na orchideje. Pravidelně, každých čtrnáct dnů, když postříkáte listy vaší orchideje touto výživou, zůstane vám kvést dlouho a vykvetou všechny spící pupeny na květní latě. Po odkvetení posledních poupat omezte zálivku a přestaňte přihnojovat. Nechte rostlinu dva měsíce odpočinout a v okamžiku, kdy se objeví nový základ květní laty, opět začněte intenzivně hnojit  a těšte se na další krásné květy.

Máte-li doma opečovávanou orchidej, pošlete nám její fotografii do soutěže o nejkrásnější orchidej na www.orchidweb.cz a můžete vyhrát zajímavé ceny!

Výběr článků

Načítám