Hlavní obsah

Zateplení domů musí nejen šetřit peníze, ale také zdraví obyvatel

Novinky, CIUR a.s.

Máte starší rodinný dům, ve kterém každoročně zaplatíte za vytápění spoustu peněz? Nebo stavíte dům úplně nový a zvažujete, kolik se vyplatí do zateplení investovat?

www.izolujzdrave.cz

Článek

Donedávna platilo, že stačí pár centimetrů polystyrenu a máte vyhráno. Na to ale pozor! Neprodyšná izolace vyžaduje speciální zacházení, pro některé případy rekonstrukce se nehodí vůbec. Proč? Peníze za topení ušetří, zadělá ale na problém mnohem větší. Pokud totiž zateplení neumožní odvětrat z interiéru vzniklou vlhkost, brzy se objeví plísně. Pokud tedy chcete nejen šetřit, ale také bydlet zdravě, nad výběrem vhodné izolace se pořádně zamyslete.

„Outdoorové prádlo“ pro váš dům

Pro lepší pochopení problému s neodvětranou vlhkostí zavzpomínejte na dobu, kdy jste jako malé děti běhali za deště v pláštěnce. Igelitový oděv vás sice před deštěm ochránil, většinou jste se v něm ale také pěkně zapotili. Jasně, řešení bylo jednoduché – svléknout pláštěnku a převléct zpocené tričko. Pokud se nepříjemnému nošení igelitové pláštěnky chcete vyhnout, není snadnější východisko než sáhnout po membránové bundě. Ta před deštěm chrání stejně dobře, a přitom odvádí vlhkost od těla a člověk se tak mnohem méně potí.

Neprodyšná izolace může v domě působit jako pláštěnka v přírodě.

Stejné je to i se zateplovacím systémem vašeho domu. Neprodyšná izolace – v našich končinách nejčastěji polystyren – sice plní svojí primární funkci, tedy drží uvnitř domu teplo, vlhkost, které se v domácnosti tvoří velké množství, ale odvětrat 100% nedokáže. A protože není možné zateplení čas od času sundat jako pláštěnku a dům pořádně vyvětrat, vlhké prostředí je jako stvořené pro růst plísní. Má to ale řešení? Stejně jako můžete pro svůj komfort zvolit lepší oblečení, existují na trhu materiály, jež izolují teplo a přitom dokážou vlhkost odvézt z konstrukce pryč.

Celulóza jako přírodní klimatizace?

Velmi dobrou schopností při odvádění vlhkosti z domácnosti vyniká celulóza tedy přírodní izolace vyrobená z rozvlákněného dřevitého papíru. Ze dřeva si vzala jen ty nejlepší vlastnosti. Je doslova její přirozeností na sebe vázat vzdušnou vlhkost v takové míře, v jaké se uvnitř vyskytuje, a zase ji uvolňovat ve chvíli, kdy je pro to vhodná příležitost. V podstatě pomáhá celulóza vyrovnat teplotní i vlhkostní extrémy, když je potřeba. Přitom vlhkost nemá žádný vliv na její životnost ani schopnost dobře izolovat. Dům „zabalený“ v celulóze se jednoduše nebude pařit a nedá tak vzniku nebo množení plísní šanci.

Neprodyšná izolace může v domě působit jako pláštěnka v přírodě.

Navíc je tu ještě jedna věc – izolace, která na sebe váže vlhkost, vytvoří mnohem lepší klima v horkých letních měsících. Horko se dovnitř domu dostane až za delší dobu. Jak to funguje? Princip je jednoduchý. Stejně jako se letní vedra mnohem lépe zvládají v zeleni než v rozpáleném městě, kde je mnohem méně vlhkosti. Proto je žádoucí, aby se v horkých dnech v domě uvolnilo do vzduchu množství vlhkosti, která se postará nejen o příjemnější prostředí, ale také o šetření energie. Funguje to jako taková přírodní klimatizace. Když se voda odpařuje, snižuje se okolní teplota.

Neprodyšná izolace může v domě působit jako pláštěnka v přírodě.

Izolace jako piják?

Stejně jako savý papír, kterým se vysoušejí inkoustové kapky, může fungovat i celulózová izolace. Dokáže například rychle vysát vodu ze zvlhlého zdiva a bezpečně ji odvést pryč. Protože je to izolace vyrobená z velké části z „novinového papíru“, stačí si připomenout, jak zmačkané noviny rychle vysuší promočené boty. A plíseň nemá žádnou šanci.

Neprodyšná izolace může v domě působit jako pláštěnka v přírodě.

Co z toho vyplývá? Zateplení domu by nemělo být pouze řešením tepelných ztrát. Vlhkost, která se vytvoří uvnitř domu, je třeba odvézt jednoznačně pryč – aby nemohly vznikat plísně. Pokud se navíc, v rámci co nejlepší izolace domu použijí i těsná okna a dveře, vlhkost musí ven jinudy. U novostaveb je možné využít takzvanou „difúzně uzavřenou skladbu“ s neprodyšnou izolací, musí být ale správně provedena. U rekonstrukcí je mnohem lepší sáhnout po materiálech, které „dýchají“. Proto nastal čas všímat si kromě syntetické klasiky i moderních přírodních „zdravých“ izolací, které izolují teplo stejně dobře, jako jejich konkurenti, s přirozenou vlhkostí se ale dokážou vyrovnat mnohem lépe.

Více informací, příkladů a argumentů naleznete na www.izolujzdrave.cz.

Výběr článků

Načítám